Пътят за Ксанти е почти пробит, гърците са на 1 км от Елидже

5138
Строителството на пътя Димарио - Елидже

Трасето от гръцкото село Димарио до българо-гръцката граница при Рудозем е почти пробито, съобщиха днес представители на държавната гръцка компания „Егнатия одос“ АД по време на Петото заседание на Комитета за наблюдение на програмата трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A, което се проведе в Ксанти. Остава 1 км до границата с България.

Форумът бе председателстван от зам.-министъра на регионалното развитие  Деница Николова и зам.-министъра на икономическото развитие на Гърция Статис Янакидис.

Отварянето на границата между Рудозем и Ксанти един от големите стратегически проекти, който се реализира в момента по програмата с близо 39 млн. евро, посочи зам.-министър Николова. Освен изграждането на пътя от Димарио до Елидже той включва и реконструкция на път II-86 Средногорци – Рудозем, включително изграждането на околовръстен път на Рудозем и реконструкция на  републикански път II-59 – Момчилград – Ивайловград.

„Започнала е рехабилитацията на 18 км от главния път Средногорци – Рудозем по проекта. Провежда се обществена поръчка за избор на изпълнител на 1,7 км обходен път на Рудозем, като се очаква догодина да започне реалната работа. Работи се и по рехабилитацията на 32 км от пътя Момчилград – Ивайловград. На финална правя са процедурите по избор на изпълнител за новото ГКПП „Рудозем- Ксанти“. Съгласно заданието още в началото на 2019 г. ще има договор и строителството ще започне“ – съобщават от МРРБ в прессъобщение до медиите.

Коментари

коментара