Отслужено бе възхвалението на Светлината на света

160

Цялата света Литургия на Сретение Господне  (2 февруари) в църквата „Св. Неделя“ в Смолян премина под знака на възхвалението на Светлината на света – Иисус Христос, който бил донесен в Йерусалимския храм на 40-ия  ден след раждането си  от Дева Мария  и  Йосиф, за да бъде спазен Мойсеевият закон и да бъде представен на Бога (срещнат с Него).

Празничната божествена св. Литургия бе възглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия и предстоятел на храма Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. В служението участва и иконом Запрян Шиков  – енорийски свещеник в храм „Св. Неделя“ и секретар на Архиерейското наместничество. В помощ бяха иподяконите Валери  и Иван, а на клира песнопенията изпълняваше църковният хор с диригент Росица Казалиева.

С евангелското четиво архимандрит Висарион припомни паметната случка и думите на благочестивия старец Симеон, който прегърнал мило Младенеца и изрекъл, че Този ще е за падане и ставане на мнозина, а на Дева Мария ще прониже душата с меч, за да се открият мислите на много сърца. Това е удивително пророчество, според което изгрява Светлината на света, Спасителят слиза от Небесата, за да ни донесе любовта и вярата, да бъде разпнат, което с голяма  скръб ще понесе Майка му Мария, а след това  да възкръсне и да  спаси човешкия род.

Архимандрит Висарион и иконом Запрян  Шиков осветиха принесените пити за здраве. На тези, които са постили и  направили изповед, бе дадено Свето причастие, а на тези, които не са закусвали – нафора.

Архиерейският наместник поздрави всички за празника, пожелавайки Божието благославение да бъде над всички нас, чадата ни и домовете ни, да следваме предано Светлината на света и да я носим в сърцата си.

В неделя Църквата чества паметта на свети Симеон Богоприемец и на пророчица Анна, която също била при посрещането на Младенеца в храма.

Росица Примовска

 

Коментари

коментара

Реклама