Отец Димитър – първият демократично избран кмет на Смолян, стана почетен гражданин

452
Отец Димитър Михайлов

Свещеник Димитър Михайлов – първият демократично избран кмет на Смолян, бе удостоен със званието „Почетен гражданин“.  С 22 гласа „за“ и два празни плика в урната, докладната записка, която бе първа точка от дневния ред на днешното заседание на ОбС, бе приета.

Председателят на изборната комисия Петър Мирчев обяви резултатите от тайното гласуване

„Отец Михайлов оставя една значима диря в развитието на града ни. Хора като него, с които се поддържат отношение, основани на почтеност, хуманност, човеколюбие, са в основите на това в нашия град да се установят отношения на изключителна политическа толерантност“, каза общинският съветник Димитър Кръстанов (БСП). Именно той през далечната 1991 г. изгуби кметските избори с 87 гласа срещу отец Михайлов, който тогава бе кандидат на БЗНС, подкрепен от СДС. За Димитър Кръстанов са гласували 12 300 смолянчани, а за Димитър Михайлов – над 12 400.

На 15 юни тази година се навършиха седемдесет години от рождението на свещеник Димитър. Той е завършил „Богословие“ в Духовна академия „Св. Климент Охридски“. 18 години е бил музеен специалист в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян. Работил е във фирма „Универс” и в областната администрация. Бил е член е на УС на БЗНС.

През 2006 година е ръкоположен за свещеник. В продължение на четири години е главен организатор на строителството на храм „Св. Висарион Смоленски” в град Смолян. Над 12 години и към момента е свещеник в храм „Св. Висарион Смоленски“, обслужвайки и други православни църкви в община Смолян и в среднородопския край. Член е на УС на Сдружение „Св. Висарион Смоленски”.

Писалката, с която е подписан договорът за побратимяване на Смолян и Ксанти през 1995 г.

Като кмет Димитър Михайлов има значим принос за развитието на града и на други населени места в общината в първите години на прехода. Въпреки трудностите, честите законодателни и правителствени промени, отстоява упорито и находчиво интересите на община Смолян. По негово време след продължително прекъсване със собствени средства на Общината е възстановен съборът на Рожен, открит е паметникът на полковник Владимир Серафимов, при сложни обстоятелства са съхранени образователни и културни институции, проведени са множество българо-гръцки срещи и разговори, подписани са договори за побратимяване на Смолян с израелския град Ейлат и град Ксанти, за МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” е осигурен първият скенер.

Коментари

коментара