Осъдиха Ефрем Моллов за проповядване на омраза на религиозна основа

1946
Ефрем Моллов

Една година условно с тригодишен изпитателен срок, глоба от 5 000 лв. и обществено порицание е присъдата на Ефрем Моллов за проповядване на омраза на религиозна основа. Смолянчанинът е първият в страната ни, който е признат за виновен заради книга. Въпреки спорните моменти, които проличаха по време на делото, Районният съд в Смолян осъди пчеларя за творбата му „Има ли бъдеще Велика Булгария, или защо е скрита историята на помаците“. Моллов бе оправдан по обвинението за проповядване на дискриминация на етническа основа.

В пледоарията си адвокатите настояха за пълно оневиняване. Според защитата обвинението е несъставомерно.  От прокуратурата поискаха наказание към минимума.

Съдия по делото е Петър Маргаритов, а прокурор – Славка Гемишева

Съдебният процес протече в отсъствие на подсъдимия Ефрем Моллов, който живее в Норвегия. В негова защита се явиха бившият окръжен прокурор на Смолян Славчо Кържев и Иван Георгиев от Софийска адвокатска колегия. Разпитани бяха петима свидетели – историкът и археолог Никола Дамянов, директорът на „Държавен архив“ в Пловдив Димитър Севов, писателката Алена Алекова, секретарят на „Дружба Родина“ Димитър Димитров, урологът д-р Анатоли Аликовски и смолянчанката Нина Георгиева.

И след показанията си историкът Никола Дамянов продължи да разисква темата за помашкия етнос с адв. Славчо Кържев

По време на делото от прокуратурата поискаха изменение на обвинението. Макар и в отсъствие на подсъдимия съдът го прие. Грешката е, че в обвинителния акт е записано, че на 5 май 2013 г. в Народно читалище „Христо Ботев“ в Смолян, Моллов представя книгата си „Има ли бъдеще Велика Булгария, или защо е скрита историята на помаците“ и чрез нея е проповядвал дискриминация, като е прокламирал егоцентризъм, чрез абсолютизиране и етническо разграничение на група от хора, причисляващи се към помашкия етнос, като с това са се дисквалифицирали всички други българи. Проповядвал е и омраза на етническа принадлежност. В хода на заседанието обаче стана ясно, че представянето на книгата е направено година по-рано.

Повечето от разпитаните свидетели признаха, че не са чели книгата, а само бегло се запознали с нея, но не им харесала тезата на Моллов за помашкия етнос.

„Тя е съшита с доста исторически небивалици, не е достоверна и в нея има директни послания за омраза“, каза историкът Димитър Севов, който е директор на „Държавния архив“ в Пловдив. Според писателката Елена Алекова творбата „Няма никаква художествена и историческа стойност. Това е фантастика, която в демокрацията всеки може да пише и издава. Тревожното е, че се прокарват политически тези, особено тази, че в България съществува помашки етнос, език и има своя история“.

Директорът на „Държавен архив“ – Пловдив, Димитър Севов

Разпитан беше и експертът Милко Василев – бивш съветник по политическите въпроси на министъра на отбраната в зората на демокрацията, а след това зам.-директор на Служба „Военна информация“ в МО, анализатор и началник на отдел „Стратегически анализи и прогнози“ в Национална служба „Сигурност“ – МВР.  Той е част от комплексната лингвистично-историческа експертиза и изразява мнение, че в книгата се проповядва омраза на религиозна основа.

Тази сутрин Ефрем Моллов написа на стената си във фейсбук: „Доживях това унижение, приятели! Собствената ми държава да ме съди и да ме осъди за книга! Книга, в която е даден пътя за Бъдещето на Държавата и Народа ни. Жалко, много жалко, че хвърлих толкова много усилия и собствени средства за да променя политическия маршрут!
Съжалявам, че загубих най-хубавите години от живота си в служба на Родината ми!!!
Боли приятели, много боли!!!“

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Окръжния съд в 14-дневен срок. Очаква се съдът да изготви мотивите в максимално допустимия срок.

Елена Павлова

Коментари

коментара

Реклама