Олекотяват раниците на децата в 13 училища в Смолянско

1164
Снимката е илюстративна

13 средни и основни училища в Смолянска област ще осигурят шкафчета на учениците за новата учебна година. Те ще бъдат персонални и в тях децата от първи до седми клас ще могат да заключват вещите, които ще са им необходими през седмицата – екипи, маратонки, бои и други пособия, за да не ги носят всеки ден в тежките раници.

Списъкът с училищата бе публикуван от Министерството на образованието и науката и включва класираните по Националната програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Осигуряване на ученически шкафчета“.

От община Смолян са се класирали СУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Отец Паисий“ Смолян , ОУ „Стою Шишков“, ОУ „Иван Вазов“, ППМГ „Васил Левски“ Смолян, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Момчиловци, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Смилян и ОУ „Стою Шишков“ –Търън. Шкафчета ще има и за двете училища в Златоград – СУ „Антим I“ и ОУ „Васил Левски“, за СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Рудозем, ОУ „Петко Рачов Славейков“ – Средногорци и ОУ „Цар Симеон І“ – Павелско.

Програмата изисква мебелите да бъдат купени от училищата до първия учебен ден. До 30 октомври училищата трябва да отчетат свършеното в дирекция „Учебници и училищна документация“ на МОН.

Целта на модула към програмата на МОН е олекотяването на ученическите раници. Училищата трябва да осигурят част от необходимите им средства, а държавата ги съфинансира. Тези, които не са усвоили цялата отпусната им сума, трябва да върнат останалите пари до 15 дни след предаването на отчета.

Коментари

коментара