ОФК „Родопа – Смолян 2018“ набира деца, предлага безплатни тренировки

966
Албен Хубенов

ОФК „Родопа – Смолян 2018“ набира деца (момчета и момичета) от първи и втори клас, които да тренират футбол. Това стана ясно от разпространени в няколко училища на града бланки за декларации. В тях се посочва, че тренировките ще бъдат безплатни и ще се водят от Албен Хубенов.

За седалище на несъществуващия все още футболен клуб е посочен адресът на Община Смолян – бул. „България“ № 12. Втрещени родители изпратиха снимани декларации до редакцията на „Отзвук“ с въпрос „Клубът създаден ли е или не?“, след като вече провежда тренировки с деца. Самият Албен Хубенов потвърди пред репортер на вестника, че от името на ОФК „Родопа – Смолян 2018“ са разпространени декларации в три училища – в Първо, Второ и Четвърто. Вече имало над 100 деца, които са се записали за тренировки и те ще се водят както от него, така и от Силвия Чешмеджиева и Румен Джинджиев.

Ще работим безплатно, заяви Албен Хубенов. Тренировките ще се водят в спортните зали в училищата.

На въпрос как несъществуващо сдружение е допуснато да работи с деца в училищата, Хубенов отговори: „Клубът е в процес на учредяване. Работи се по въпроса, учредително събрание ще има. Щом играем в първенства, значи сме признати. Те са ни пуснали, защото клубът е в процес на регистрация. Регистрацията ще стане скоро.“

По думите на Хубенов ОФК „Родопа – Смолян 2018“ ще бъде създаден дори без решение на общинския съвет. А дали клубът ще се нарича „Общински“ ще бъде решено на общото събрание при учредяването на клуба. Преди това ще направим още един опит за обединение с другия клуб („Родопа-Смолян“ – бел. ред), добави Хубенов.

Кметът на Община Смолян Николай Мелемов на два пъти внася докладни записки в Общинския съвет за създаване на ОФК „Родопа – Смолян 2018“ – на 25 октомври и 19 ноември. И двата пъти той си оттегли докладните след като срещна съпротива не само от от дошлите на сесиите граждани, но и от съветници от ГЕРБ. Настойчивостта си кметът обясни с желанието на Общината да помогне за развитието на футбола като поеме разходите за детско-юношеската школа, а родителите бъдат освободени от заплащане на месечни такси за тренировките на децата им.

„Ние подпомагаме всички клубове и всичките са частни, с някакви минимални суми. Но няма как частни клубове да ги издържаме напълно на 100 %. Единственият начин е да е общински.“ – бяха думите на Мелемов.

В проекта за учредителен протокол на ОФК „Родопа – Смолян 2018“, внесен от Мелемов, за одобрение от общинските съветници обаче пишеше следното: „Вземане на решение за учредяване на Сдружение „ОБЩИНСКИ ФУТБОЛЕН КЛУБ РОДОПА – СМОЛЯН 2018″ като юридическо лице с нестопанска цел по ЗЮЛНЦ (Закона за юридическите лица с нестопанска цел – бел. ред.), развиващо дейност в частна полза.“

В момента в първенствата има отбори на два смолянски клуба – ОФК „Родопа – Смолян 2018“ и „Родопа-Смолян“. Общинският футболен клуб, който има амбицията да обедини смолянския футбол и да издигне авторитета на футбола в общината, има един детски и един мъжки отбор. Детският играе в Междуобластна група „Деца-Център“ – Пловдив (2006) и завърши есенния полусезон на последното 13-о място без нито една точка, 11 загуби – повечето служебни, и голова разлика 1:53. Мъжкият отбор на ОФК „Родопа – Смолян 2018“, състезаващ се в Междуобластната група Смолян-Кърджали, е предпоследен с 1 победа и 6 загуби, три от които служебни.

Другият смолянски отбор „Родопа-Смолян“ е лидер в същата група със 7 победи от 7 мача. Родените през 2006 г. деца на „Родопа“ завършиха на пето място в Междуобластна група „Деца-Център“ – Пловдив (2006) с 6 победи, 2 равенства и 4 загуби. Родените през 2007 г. деца са водачи в класирането със 7 победи и 1 равен мач, изпреварвайки отборите на ПФК „Локомотив“ – Пловдив“, „Хасково“ и „Хебър“ – Пазарджик. Най-малките – родените през 2008 г., също са на първо място с 8 победи от 8 мача и голова разлика 42:2. И родените през 2004-2005 г. завършиха полусезона на първо място с 9 победи и 2 загуби. При юноши старша възраст (2000/2001) – Пловдив, отборът на „Родопа-Смолян“ е на четвърто място в класирането след „Хасково“ и „Спартак“ – Пловдив, и преди „Марица“ – Пловдив.

Зарко Маринов

Коментари

коментара