Община Смолян е била осъдена да плати 97 000 лева за дългове на „Родопски вести“

960
Зам.-кметът Венера Аръчкова пред ОбС

В петък Общинския съвет гласува да се прекрати лиценза на кабелното радио в Смолян. Докладната предизвика дълга дискусия между съветниците. „Лицензът на радиото е даден с Решение №462 от 24.11.2009 г. от Съвета за електронни медии за срок от 15 години. От 2012 г. радиото е закрито, но регистрацията на Община Смолян като доставчик на радиоуслуга не е прекратена. Предлагам Община Смолян да подаде заявление за прекратяване на лицензията, за да се предотврати заплащането на ежегодни лицензионни и други такси за дейност, която не се осъществява“, обяви кметът Николай Мелемов

„Моето мнение е, че не трябва да се закрива, а да се развива общинското радио. Този въпрос сме поставяли многократно и в рамките на предишния мандат“, заяви Стефан Сабрутев (БСП). Колегата му от КРОС Кирил Асенов пък предложи да се направи интернет радио. Да бъде закрито във вида, в който съществува сега, за да отпаднат тези странни такси, предложи бизнесменът. Той даде за пример доклад на Световната банка, в който се сочи, че този тип медии се оказват най-добрия инструмент за интеграция на малцинства и особено там, където неграмотността е доста по-висока.

Кметът Николай Мелемов обясни, че радиото е било във финансова тежест на Общината. „До декември 2010 г. в общинското радио са работили 9 души. До август 2011 г. остават 4, плюс майчинството на Евелина Атанасова. През 2012 г. е работило само за сесии. Платени радиоточки. За 2011-а 27 човека са платили по 5 лева. През 2012 г. 15 човека са платили по 7 лева. След това няма плащане.“ – каза той. Общината е трябвало да превежда по 750 лева годишно за лиценз на Съвета за електронни медии, но понеже тези суми не са плащани е било образувано изпълнително дело срещу общината, обясни зам.-кметът по финансите Венера Аръчкова. През 2013 г. е бил направен обход на кабелната мрежа в града, по време на който е било установено, че на 90% не съществува,състоянието й е компрометирано, добави тя. За този обход са платени на фирмата 1200 лева, а неразплатените задължения на радиото са били над 15 000 лева, каза още Аръчкова.

„Защо не поискахте закриването на радиото още тогава, за да не се начисляват от 2012 г. до сега лицензионни такси по 750 лева на година? Кой ще плати този разход, който така и така ние го дължим? Щом сте толкова морален, защо не платите от заплатата си таксите на радиото откак сте кмет – 4 – 5 хиляди лева… Шест години къде спахте?“ – попита Стефан Сабрутев. „Искам да уточня, че имаше и вестник („Родопски вести – б. а.). И този вестник имаше задължения към 50 хиляди лева. Защо не призовете предишното ръководство, Генчев е там, да изкарат тия 50 000 лева? Те 8 години не бяха ходили в отпуска, знаете ли?“ – отвърна му Мелемов. „Защо не сте търсили тези пари? Защо не сте сезирали органите?“ – репликира Сабрутев. „Разходите за радиото и вестника са правени в изпълнение на решения на общинския съвет, а не като наши приумици.“ – заяви бившият зам.-кмет Михаил Генчев (БСП). Вие спряхте и вестника, и радиото в нарушение на решенията на общинския съвет, добави съветникът.

Съветниците много добре знаете, че общинският вестник „Родопски вести“ беше орган на общинския съвет и Община Смолян освен че плати на вестника за публикуване на обяви 57 хиляди лева задължения, беше осъдена да плати и 97 хиляди на печатницата, отговори Венера Аръчкова.

Зарко Маринов

Коментари

коментара