Община Девин задели 15 000 лева за кучешки приют

745
Улични кучета в центъра на Девин

15 000 лева задели Община Девин за изграждане на приют за безстопанствени кучета. Актуализацията на бюджета бе гласувана на заседание на Общинския съвет в края на юни. 3 000 лева от средствата ще бъдат за храна на кучетата, 3 000 лева за материали и 9 000 лева разходи за външни услуги.

Приютът ще бъде обособен в част от неизползваемите сгради срещу стадиона, т.нар. „Погреби, бившето поделение. Сградата е с площ от 200 кв.м. и двор 200-300 кв.м. Ремонтните дейности за приюта за започнали. Дворът се загражда, а голямото помещение на сградата се разделя на три сектора, за да може в тях да се разделят кучетата на малки, средни и големи. Предстои да се постави замазка, за да може подът да се мие лесно, както и да се монтира мобилна септична яма.

„Оставили сме 3 000 лева за храна, понеже хипотезата, че ще събираме отпадъчни храни от заведения, ресторанти и магазини, може да не се случва ежедневно и трябва да имаме готовност“, обяснява по време на сесията зам.-кметът Владимир Солаков.

„Аз се радвам на това, което се случва, защото всички ние сме виновни, че не бяхме толкова настоятелни това да стане по-рано. ще ви дам пример какво се случи с моя колежка миналата вечер в 17,45 ч. Седем кучета се нахвърлят, повалят я на земята, разкъсват й жилетката и чантата. Минава случайно кола и хората слизат да й помагат“, посочва общинската съветничка Наташа Василева.

Проблемът с уличните кучета в Девин е огромен. По данни на кмета Красимир Даскалов в общината скитат безпризорни 600 четириноги. Вече има и няколко нападения над хора от озверели кучета. Идеята в приютът на първо време да бъдат приети около сто от най-проблемните животни.

 

Коментари

коментара

Реклама