Обществени организации и институции поискаха ден за траур в памет на доц. Гиневски

700

Инициативният комитет за защита на интересите на кв. Устово и читалище „Кирил Маджаров-1866“ поискаха официално днес кметът Николай Мелемов да обяви 16 септември за ден за траур в Община Смолян в памет на доц. д-р Христо Николов Гиневски. В този ден ще бъде поклонението пред тленните останки на видния смолянски учен и общественик. Предложението е подкрепено от Исторически музей „Стою Шишков“, Регионална библиотека „Николай Вранчев“, Държавен архив – Смолян, и Съюза на българските журналисти. Инициативата бе подета от вестник „Отзвук“ в публикацията „Устово загуби свой духовен и обществен стожер“ и срещна широка подкрепа.

Публикуваме текста на предложението „едно към едно“.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ДЕН НА ТРАУР В ОБЩИНА СМОЛЯН НА 16 СЕПТЕМВРИ, ПО ПОВОД СМЪРТТА НА ДОЦ. Д-Р ХРИСТО НИКОЛОВ ГИНЕВСКИ

Уважаеми г-н Мелемов,

Инициативният комитет за защита интересите на квартал Устово и НЧ „Кирил Маджаров – 1866“, подкрепени от Държавен архив – Смолян, Исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, Регионална библиотека „Николай Вранчев“ –  Смолян  и Дружествата на Съюза на българските журналисти – Смолян, предлагаме да обявите денят, в който отдаваме последна почит на нашия съгражданин и председател на ИК доц. д-р Христо Гиневски, за Ден на траур на основание чл. 44 от Закона за местно самоуправление и местната администрация (ЗМАСА).

Мотиви:

Доц. Гиневски отдаде целия си живот за развитие на образованието и културата в община Смолян и за съхранение на българския дух в Средните Родопи. През целия си живот той е заемал важни и отговорни длъжности и беше движеща сила на редица важни за обществото инициативи, като:

 • Председател на читалищното настоятелство на НЧ „Кирил Маджаров 1866“.
 • Председател на Областния читалищен съвет;
 • Член на Управителния съвет на Съюза на българските читалища в България;
 • Председател е на Дружеството на историците в Смолян,;
 • Главен редактор на списание „Родопи“;
 • Откриването на Филиала на ВСУ „Черноризец Храбър“;
 • Възстановяването на списание „Родопи“
 • Председател на Инициативния комитет за построяване на паметник на ген. Черевин в Смолян
 • Създаването на Алеята на възрожденците в гр. Смолян
 • Изследовател на миналото на Смолян и автор на книгите: „Родопското Възраждане“ (1994), „Хаджи Христо Попгеоргиев“ (1996), „Родопската интелигенция през Възраждането“ (2001), „Българското Възраждане в Средните Родопи“ (2006), „Миналото на Средните Родопи“ (2008), „Миналото на Устово“, том 1 и 2 (2012), „Читалището в Устово: 150 години история“ (2016).
 • Чествания на десетки годишнини на образователни и културни институции в община Смолян
 • Научни конференции в Смолян на историческа и съвременна тематика като „Териториално–административно устройство и развитие на Среднородопието“, „Илинденско-Преображенското въстание в Средните Родопи“, „Читалищата в Родопите – минало и предизвикателства“, „100-годишнината от освобождението на Родопите“ и мн. др.

С обявяването на 16-ти септември за Ден на траур в Община Смолян, ще отдадем заслужена почит на един от най-изтъкнатите наши съграждани. Надяваме се и този път да проявите управленска и политическа зрялост, каквато сте демонстрирали  неведнъж.

14.09.2017 г., гр. Смолян

С уважение:
Инициативен комитет за защита интересите на кв. Устово
НЧ „Кирил Маджаров – 1866“

Предложението е подкрепено от:

Държавен Архив – Смолян
Директор: Зоя Начева

Исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян
Директор: Таня Марева

Регионална библиотека „Николай Вранчев“ –  Смолян
Директор: Тодор Згуров

Дружествата на Съюза на българските журналисти – Смолян
Председател: Георги Узунов
Председател: Виолета Филипова

 

Коментари

коментара