ОбС в Мадан прекрати процедурата за финансово оздравяване

768
Кметът на Мадан Фахри Молайсенов

С решение от края на март Общинският съвет в Мадан прекрати процедурата по финансово оздравяване на общината. С 15 гласа „за”, без „против” и „въздържал се”, съветниците взеха решението на база изпълнението на бюджета за 2016 година.
„Ние сме на мнение, че изкуствено ни вкараха в списъка на общините, които трябва да стартират процедура за финансово оздравяване. Бяхме много учудени, защото община Мадан е в добро финансово състояние. Проблемът се оказа 15-годишният договор с „Титан” и още куп недоразумения. Но всичко вече е наред”, коментира кметът Фахри Молайсенов. Община Мадан няма никакви задължения, било то към банки или фирми. Текущите са около 100-150 000 лева, които регулярно се покриват. „Макар да сме малка община, с малко приходи, успяваме да се справяме добре”, допълни още кметът.
Миналата година осем общини от Смолянска област попаднаха в „черния“ списък заради лоша финансова дисциплина. Според критериите Неделино покрива пет от шестте критерия за „фалирала“ община. След нея се наредиха Смолян и Рудозем – с по 4 показателя, следвани от Баните, Девин, Доспат, Мадан и Чепеларе – по 3. През март т.г. финансовото ведомство „извади“ четири общини  – Смолян, Мадан, Рудозем и Доспат, за които се допуска, че приетите мерки и планове за оздравяване са довели до положителни резултати и подобряване на един или повече от показателите. На заседание на ОбС в Смолян обаче съветниците решиха общината да продължи да изпълнява плана за финансово оздравяване.

Коментари

коментара

Реклама