Нито едно устройство за е-винетки в Смолянска област, продават се само в Областно пътно управление

1850
В Смолянско предстои да бъдат монтирани такива терминали за е-винетки

Тол-полиция дебне за стикери заедно с полицаи, ДАИ и митничари

В Смолянска област няма монтиран нито един терминал за купуване на новите електронни винетки. Единствените начини да се снабдят жителите със стикери са по банков път, чрез мобилното приложение или да посетят Областно пътно управление. Това стана ясно след запитване на „Отзвук“ до Агенция „Пътна инфраструктура“. През януари в област Смолян ще бъдат инсталирани 7 терминала за самотаксуване. Те ще са в бензиностанциите по основните пътни артерии, посочват още от АПИ.

Десетки шофьори от областта подадоха сигнали в редакцията на „Отзвук“ за липсата на винетни стикери в пощите и в бензиностанциите. „Кажете ми, какво трябва да направя като живея в Девин. Нямам банкова сметка, и за да си купя винетка от Областно пътно управление в Смолян трябва да карам колата си в нарушение“, оплаква се шофьор. Подобно е положението и с живеещите в други райони на областта. Друг е въпросът, че има и по-възрастни шофьори, които не могат да боравят с електронно банкиране и преводи по интернет.

Предстои в Смолян да бъдат назначени и служители към „Националното тол управление“. Те ще осъществяват наравно със служителите на МВР, ДАИ и Агенция „Митници“ контрол по пътищата за наличие на винетки по превозните средства. Работещите ще са към АПИ, а офисът ще е в сградата на Областно пътно управление.
От АПИ също посочват, че жителите на Смолян, които желаят да купят в момента е-винетка за 2019 г. по добре познатия начин от служител на гише може да го направят в сградата на Областно пътно управление – Смолян. Това, което трябва да заявят при купуването й е номера и вида на превозното средство, вида винетка – годишна, месечна, тримесечна, седмична и от коя дата и месец на 2019 г. желаят тя да бъде валидна.

Общо 500 ще са терминалите за самотаксуване в цялата страна в търговски обекти по основните пътни направления. Инсталирани са около 100, като работата продължава. Плащанията ще се извършват чрез дебитна, кредитна карта или чрез карта за гориво.
Цените на винетките са непроменени и са същите както и през 2018 година. Годишната винетка за леки автомобили е 97 лв., тримесечната – 54 лв., месечната 30 лв., седмичната 15 лв., а най-новият вид уикенд винетка за леки автомобили е 10 лв. Тя ще важи от 12 ч. в петък до 23:59 ч. в неделя.

Вчера шефът на „Националното Тол управление“ Антон Антонов обяви, че до 15 януари на шофьорите няма да се налагат глоби, ако се движат без винетки. Гратисният период е заради проблемите с новата електронна система за таксуване.

Елена Павлова

Коментари

коментара