Невероятно, но факт: МВР – Смолян е по-прозрачно от Областната администрация

1312
Гергана Жулева - директор на Програма "Достъп до информация"

Регионалното управление на образованието в Смолян е най-непрозрачната държавна институция в Смолянско

Областната дирекция на вътрешните работи е най-прозрачната държавна институция в Смолян. Това става ясно от годишното проучване на Програма „Достъп до информация“ (ПДИ), оповестено на пресконференция в БТА. Целта на изследването бе да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път, обяви изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева. Нивото на прозрачност през 2019 г. е било оценявано с точки по 133 индикатора за общините, и 96 индикатора за териториалните звена на централните органи на власт, поясни тя. Жулева посочи, че институциите ни са станали по-прозрачни през последната година. Министерският съвет и министерствата на финансите, на образованието и на околната среда са най-прозрачните държавни институции, а Търговище, Девня, Банско и Белоградчик са в челото сред общините. В дъното са Министерството на културата и общините Якоруда, Симитли и Хаджидимово. Близо до тях е Рудозем.

На фона отчетените реални постиженията в страната, държавните институции в Смолянско не отчитат напредък, а влошаване на показателите. Именно на това се дължи първото място на ОД на МВР сред териториалните органи на централната власт в Смолян, а не на значими постижения в тази посока. Следва да се отбележи обаче, че ОД на МВР – Смолян по прозрачност е първа сред областните дирекции на МВР в страната – постижение, което заслужава адмирации. Не така стоят нещата при останалите държавни институции. Областната администрация в Смолян е на 21-о място сред 28-те области. Още по-незавидно място заема Регионалното управление на образованието в Смолян със своето 26-о място в системата на РУО. Малко по-добре се представя РЗИ със своето 18-о място сред 28-те здравни инспекции в областните градове. 18-то място, но от общо от 23 институции в системата на околната среда, заема и РИОСВ – Смолян. На 12-о място от 15 дирекции по горите в страната е РДГ – Смолян. Сравнително добре се представя Областната дирекция „Земеделие“, в златната среда със своето 13-ото място.

Общините и държавните институции в област Смолян, подредени по прозрачност. В таблицата липсва областната администрация, която със своите 45 точки би следвало да заеме 11-о място

И тази година най-прозрачната институция в Смолянско е Община Златоград. Тя е на 10-о място в България сред 265 общини. Следват я Доспат – втора в областта, 24-а в страната; Чепеларе – трета в областта, 29-а в страната; Мадан – четвърта в областта, 75-а в страната. Неделино отбелязва сериозен напредък и от последните места се изкачва на 5-о в областта и 89-о в страната. Община Девин, която през 2013 г. в мандата на Цветалин Пенков бе достигнала второ място в страната, сега заема 105-а позиция. Община Смолян е още по-надолу – на 110-о място. По-назад след областния град са само най-малките общини в областта – Баните и Борино, както и Рудозем, за която е традиция да стои закотвена на дъното. Тази година пада от 246-о място на 258-о.

От въпросника на ПДИ, по които е правено изследването, става ясно, че в сайта на Община Смолян няма данни за датите, на които са публикувани текстовете, включително и административни актове, не са публикувани предварителните оценки за въздействието на проектите за нормативни актове, на сайта няма уведомления за откриване на производство по издаване на общ административен акт, няма списък на категориите информация, класифицирани като служебна тайна, няма тримесечни отчети за изпълнение на бюджета, не са публикувани плащанията по Себра, в сайта няма регистър на разрешенията за строеж, нито устройствени планове. Освен това на заявлението за достъп до информация, изпратено от ПДИ, вече 50 дни няма отговор от кмета Николай Мелемов.

При встъпването си в длъжност за втори мандат на 15 май 2017 г. областният управител Недялко Славов заяви като свой приоритет да работи за осигуряване на по-голяма прозрачност и достъпност на хората до държавните институции. Две години по-късно въпросните държавни институции не станаха по-прозрачни и по-достъпни. Напротив – областната администрация, която заемаше 110-о място през 2015 г. в рейтинга на Програма „Достъп до информация“, тази година се смъква на 171-о.

Зарко Маринов

Коментари

коментара