Награда за доблест получиха шестимата младежи от Смолян, спасили жена от удавяне

1097
Четирима от героите с кмета Николай Мелемов и председателя на ОбС Данчо Киряков

21-годишните Мирослав Каров, Наско Мазнев, Николай Кючуков, 22-годишните Любен Ушев и Михаил Михайлов и по-големият с няколко години от тях Стоян Василев, които спасиха жена от удавяне, получиха награда от кмета на Община Смолян. Церемонията по връчване на отличията се състоя преди малко, по време на заседание на Общинския съвет.

„Община Смолян ще дава награда „Достойните граждани“ и въпреки неблагоприятното развитие в дадената ситуация, защото разбрахме, че Радка Стоименова – спасената жена, е починала – да почива в мир, сме длъжни да изкажем благодарност за проявената спасителна намеса. Благодаря и на медиите. Нашето общество има нужда от такива добри примери. Трябва да търсим, подкрепяме и показваме доброто“, каза кметът Мелемов.

Историята с изчезването на жената и геройската постъпка на младежите получи обществено достояние чрез сайта на вестник „Отзвук“, а впоследствие тиражирана и от други медии.

Шестимата младежи, с риск за живота си в понеделник в полунощ, извадиха от водите на езерото „Рибката“ 61-годишната Радка Стоименова. Въпреки късните часове, когато видели съобщението за изчезналата жена, момчетата прекъснали играта си на карти и тръгнали да проверяват дали тя още не е на езерото, където била забелязана през деня от Михаил. В тъмнината чули викове. Без да се двоумят двама от тях се хвърлили да я спасяват. След като я извадили на сушата, я завили с якетата и разтривали, докато пристигне лекарският екип.

Коментари

коментара

Реклама