На Спасовден архимандрит Висарион ще служи в параклиса  „Св. Спас“ над Долно Райково

266
Параклиса "Св. Спас" над Долно Райково

На 40-ия ден след  Възкресението си (Великден)  Иисус Христос се възнесъл на небето и седнал отдясно на Отца.  Това направил пред очите на своите ученици и пред  майка си Дева Мария. Дотогава  Той им се явявал и разказвал за Божието царство.

Тази година на Спасовден (Възнесение Господне) – 6 юни от 9,30 часа, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи празничната св. божествена Литургия в параклиса „Св. Спас“ в местността „Забатско“  над Долно Райково. В богослужението ще участват още  протойерей Живко Желев – председател при църквата  „Св. Теодор Стратилат“, към която е параклисът,  иконом Запрян Шиков от храм „Св. великомъченица Неделя“  в Райково –  секретар на Архиерейското наместничество, и църковният хор при храм „Св. Теодор Стратилат“ с диригент Златка Маргаритова.

Последният ден на Христовия път на земята, когато Божият Син се изкачил на Елеонския  хълм  преди да се Възнесе пред учениците си, е предаден в Евангелието от Лука: „И рече им: „Ето това е, за което ви бях говорил, когато бях още с вас, че трябва да се изпълни всичко, писано за Мене в Закона Моисеев  и у пророците и в псалмите.“  Тогава им отвори ума, за да разбират Писанията, и им рече: „Тъй е писано, и тъй трябваше Христос да пострада и да възкръсне от мъртвите на третия ден, и да бъде проповядвано в Негово име покаяние и прощение на греховете у всички народи, начевайки от Йерусалим;  а вие сте свидетели за това; и Аз ще изпратя обещанието на Отца Ми върху вас;  а вие стойте в град Йерусалим, докле се облечете в сила отгоре /Петдесетница/.“ И ги изведе вън до Витания и, като дигна ръцете Си, благослови ги. И, както ги благославяше, отдели се от тях и се възнасяше на небето.  Те Му се поклониха и се върнаха в Йерусалим с голяма радост.“

Нека на Възнесение Господне бъдем заедно за възслава на нашия Спасител!

Архиерейско наместничество – Смолян

Коментари

коментара