На Архангеловден Архимандрит Висарион ще служи в Чокманово

247
Архимандрит Висарион

Тази година божествената света Литургия на 8 ноември /петък/ от 9 часа, посветена на Събор на св. Архангел Михаил, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи в едноименния храм в село Чокманово, община Смолян. В служението на храмовия празник ще участват още  председателят на църквата  отец Иван Василев, иподякони  и църковният хор при  храм „Св. Дух“ в Смолян с диригент  Мария Узунова.

Св.  Архангел Михаил е главният пазител на Небесното царство и главен страж на Божия закон. Като вожд на небесните сили и борец против духовете на тъмнината  се изобразява с копие в ръка, а с краката си поразяващ  дявола. Църквата е установила празнуване на Архангеловден в началото на ІV век в чест на съборното единство на ангелските чинове,  начело с небесния им пълководец св. Архангел Михаил.  Той  е символ на доброто, на справедливостта и светлината. Църквата в Чокманово „Св. Архангел Михаил“ е осветена  през 1885 г. и е в националния списък на паметниците на културата  от местно значение.

Нека заедно на този ден да участваме в богослужението и да благодарим на главния служител на Бога и пазител на човеците от изкушенията на злите духове св. Архангел Михаил.

Архиерейско наместничество – Смолян

 

Коментари

коментара

Реклама