Млад смолянчанин декларира в НАП пари и награди за 500 лева от игри

1292

Млад мъж от Смолян е първият, подал данъчната си декларация в офиса на НАП. Въпреки зимните условия и ниските температури днес в 9.00 ч. той пристигнал в приходната агенция в областния град и подал документът. В декларацията си смолянчанинът е отбелязал, че за миналата година е получил доходи под формата на парични и предметни награди от игри в размер на 500 лв., като дължимият данък е в размер на 50 лв.

Данъчна кампания за 2019 година започна днес. Декларациите за доходите на физическите лица вече могат да бъдат подадени както по електронен път, така и на място в офисите на Националната агенция за приходите.

Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път, без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.
Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2019 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв.

Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 януари 2019 г.
От днес могат да се подават и фирмените декларации, като техният срок е до 1 април 2019г. /31 март е в неделя/.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайт а на НАП www.nap.bg.

Коментари

коментара