Митрополит Николай пристигна с чудотворна икона в Райково и благослови смолянчани

226

„Искрено ви обичам, моля се за вас Света Богородица да ви пази, защото чувствам, че сърцата ви са отворени за Нея“.  С тези думи се обърна към богомолците в препълнената църква „Св. вмчца Неделя“ в смолянския квартал Райково митрополит Николай. Той пристигна в родопския град, за да отслужи Молебния канон на Пресвета Богородица, който се чете всяка вечер по време на Богородичния пост от 1 до 15 август. За радост и умиление на родопчани той донесе чудотворната икона на Божията Майка „Златна ябълка“ като знак, че зачита желанието им да се докоснат до светинята и да се помолят. В сряда иконата бе в Чепеларе, в петък вечерта ще бъде в Златоград.

Тържествен камбанен звън извести пристигането на митрополит Николай в Смолян заедно с чудотворната икона „Златна ябълка“. Той възглави вечерното богослужение с Богородичния акатист, в което участваха викарният му епископ Арсений, духовници от митрополията и митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев (от кв. Райково). Заедно с тях бяха архиерейският наместник на Смолянска духовна  околия архимандрит Висарион и свещеници от Смолян и околията.

Областният управител и кметът на Смолян застанаха от двете страни на митрополит Николай. Светската и духовната власт сме заедно, отбеляза митрополитът.

Да почетат Св. Богородица и служението на митрополита в храма пристигнаха областният управител Недялко Славов, заместникът му Владимир Гърбелов, кметът на Смолян Николай Мелемов, кметът на Чепеларе Славка Чакърова, командирът на  101 Алпийски батальон подп. Димитър Кацаров.

Митрополит Николай поздрави всички миряни и се обърна специално към областния управител, че по негова молба чудотворната икона е тук и благодари за духовната му потребност, която е похвална. Благодари и на кмета на Смолян за това, че винаги  оказва подкрепа.

Росица Примовска

Коментари

коментара