Мелемов подписа договор за побратимяване с Мичуринск

502
Снимки: Пресслужба на град Мичуринск

Вчера, 15.10.2018 г., кметът Николай Мелемов е подписал споразумение за сътрудничество между Смолян и руския град Мичуринск, Тамбовска област. Това е станало в рамките на посещението на делегацията от Смолян в Русия. Споразумението ще позволи да се обединят усилията на двете страни за развитие, разширяване и укрепване на сътрудничеството в областта на културата, спорта, туризма, образованието, местното самоуправление, научните и техническите постижения. От руска страна подпис е положил Иля Платицин, временно изпълняващ пълномощията на кмет на Мичуринск.

Мелемов и Платицин полагат подписи под споразумението

Договорът има „голямо значение за нашите братски народи, близки не само със своята история, но и духовно“, съобщават от общината в Мичуринск. „Първите стъпки по пътя на сътрудничество между нашите градове вече са направени – това са стъпките по съхранението на историческата памет. Тази година мичуринци взеха участие в мероприятията, посветени на годишнината от победата във Втората световна война на българска земя“, отбелязва още руската страна.

В делегацията, водена от кмета Мелемов, са зам.-кметът Марин Захариев, секретарят на общината Момчил Николов, шефът на правната дирекция Любомир Равелов и специалистът в администрацията Костадин Аврамов.

В рамките на своята тридневна визита, която приключва утре, представителите на Смолян ще посетят културно-исторически забележителности, Аграрния университет, училища и предприятия.

Специално за гостите от България е имало демонстрация на продукти за здравословно хранене. Те са били запознати постиженията на Мичуринск в градинарството, както и с постиженията на изтъкнатия селекционер акад. Иван Мичурин, чието име носи градът.

Предложението за побратимяване бе отправено от руската страна по време на посещението на делегация от Мичуринск, водена от кмета Александър Кузнецов, в Смолян през декември, миналата година. През май т. г. в родопския град дойде и делегация, водена от първия зам.-кмет на Мичуринск Сергей Родюков. На 9 май руските официални лица поднесоха цветя на паметника в Райково. Междувременно на 18 юни пълномощията на кмета Кузнецов са били предсрочно прекратени. Той подал оставка след обвинение в длъжностно престъпление – сключил договор за покупка на сграда на старо котелно помещение за 30 милиона рубли (около 800 хиляди български лева) без да има финансови средства, с които да плати контракта.

Коментари

коментара