Мелемов нареди проверка на строителството на Перелик

3586
Комисията, назначена от кмета Николай Мелемов, констатира, че на Перелик е направен изкоп за строителството на овчарник, според издаденото строително разрешение.

Кметът на Смолян Николай Мелемов разпореди спешна проверка на строителството на две селскостопански сгради в района на Перелик, чийто инвеститор е дружеството „Перелик инфраструктурна компания“ АД, в което съдружници са Кирил Асенов с 65% и Община Смолян с 35% от капитала. В сряда преди обяд комисия, назначена от кмета, начело със зам.-кмета Марияна Цекова, главния архитект на общината арх. Димитър Димов, служители от общинската администрация, представители на РИОСВ, Областна дирекция „Земеделие“, Регионалната здравна инспекция и РДНСК, направиха оглед на обектите в района на Перелик.

„Целта на днешната проверка е да се провери това, което излезе по медиите, че незаконно се строи на Перелик и затова всички институции, които са ангажирани с опазване на околната среда, са тук. Всички дойдохме да видим какви са действията, които се извършват на връх Перелик.“ – каза пред „Отзвук“ зам.-кметът Марияна Цекова. Сега всичко ще огледаме и ще седне цялата комисия да даде всеки по своята си част становище, което ще бъде обобщено и съответно ще бъде разгласено на обществото какво всъщност е произлязло от тази проверка, добави тя. На въпроса дали са констатирали нарушения, тя заяви: „Малко е трудничко да ви отговоря, трябва да огледаме нещата, всеки си гледа по неговата част и накрая ще ви отговорим.“

Проверката започна от тук – вече готовата сграда за едрогабаритна техника до пътя преди хижа „Перелик“

По време на проверката, започнала около 11 часа на 4 септември от почти готовата сграда за едрогобаритна техника, стана ясно, че тя е разпоредена в спешен порядък. Всички служители са били уведомени за заповедта на кмета час-два преди проверката. След това деветимата проверяващи се качиха на връх Перелик, където установиха, че е направен изкоп, в който ще се строи друга селскостопанска сграда – овчарник.

Комисията установи, че строителният обект е ограден и има задължителната информационната табела за строителството на овчарника. На нея пише, че е издадено строително разрешение № 45/25.04.2018 г., а строителната площадка е открита на 28.05.2019 г.

Действията на кмета са били предизвикани от пост във „Фейсбук“ на Татяна Фачикова – зам.-кмет на Смолян през 90-те години.

ПЕРЕЛИК – НАТУРА 2000- СТРОИТЕЛНА ПЛОЩАДКА Тъжно и грозно!!!!! Безсилни ли сме, хора? На Перелик – мястото , наричано…

Публикувахте от Tatiana Fachikova в Неделя, 1 септември 2019 г.

Случаят бе поет в сряда и от общинския съветник от ГЕРБ Анита Чолакова в публикация в сайта „Актуално“ със заглавие: „Предприемач с жалба в Страсбург за „Супер Перелик“, а бетонът му наистина захапа планината“.

Публикувахте от plamak.bg в Сряда, 4 септември 2019 г.

„Дотук в територията на стопанисваната от Кирил Асенов планина се заформят три скандални сгради. Недоволството и на местното население, а и на туристите, които снимат и пращат кадри и гневни текстове до почти всички централни медии, започна с т.нар. „Къща на мечките“. По проект и тя е селскостопанска постройка, но в нея ежегодно се провежда „Джаз фестивал“, а през останалото време се рекламира, най-вече в медиите на Прокопиев, като къща за между 10 и 18 гости.“ – пише Чолакова.

Проверката, разпоредена от кмета на Смолян, наподобява повече на предизборна наказателна акция срещу Кирил Асенов и създадената от него местна коалиция КРОС. И на двата обекта – има информационни табели, в които са посочени номерата на строителните разрешения, и които са издадени от главния архитект на Смолян. За тях са взети решения и от Общинския съвет.

Сградата за едрогабаритна техника е готова и се строи повече от година, а овчарникът от 2018 г. е на ниво изкоп. И ако някои граждани не знаят дали тези обекти се строят законно, то е защото кметът на Смолян Николай Мелемов за два мандата не изпълни задължението си да създаде публичен регистър по чл. 3, ал. 4 от Закона за устройство на територията на издадените разрешения за строеж. А когато няма информация, се генерират слухове, които кметът на Смолян използва за черен пиар срещу опонентите си.
Зарко Маринов

Коментари

коментара

Реклама