Мелемов иска да даде центъра в Сосковчето за 10 години за 150 лева месечно

1369
Посетителският център в резервата Сосковчето, който кметът Николай Мелемов предлага да се даде под наем за 10 години с конкурс с начална месечна наемна цена 150 лева без ДДС.

Кметът на Смолян Николай Мелемов иска да даде под наем за срок от 10 години, построения с европейски средства за около 600 хиляди лева, посетителски център в резервата Сосковчето. Това става ясно от негова докладна записка до Общински съвет – Смолян, която ще бъде разгледана на сесията утре.

Въпросният център и укрепителните съоръжения по горския път бяха изградени по българо-гръцки проект от фирма „Красин“ ООД за 625 000 лева през 2013 г. Проектът „Биоразнообразието в Родопите и езерото Вистонида – предпоставка за икономически растеж чрез активно териториално сътрудничество”, бе осъществен по Програма „Европейско териториално сътрудничество ”Гърция – България 2007 – 2013“. Той бе стартиран по времето на Дора Янкова и се реализира в партньорство между Община Смолян, като водещ партньор и гръцката община Авдира.

Одобреният бюджет на проекта бе в размер на близо 1 160 000 евро, от които над 840 000 евро за Община Смолян и близо 320 000 евро за община Авдира.
Посетителският център представлява двуетажна сграда със застроена площ 147 кв. м в традиционен за Родопите стил, разполагаща с експозиционна и семинарна зали, спални помещения, паркинг и санитарни възли за туристите. Центърът разполага с информационен киоск, презентационна техника, триизмерен макет на Родопите. В центъра има две постоянни експозиции: от фотоси, представящи природното богатство от двете страни на границата, и от дървени пластики. Община Смолян нае 5 дърворезбари, които изработиха над 40 уникални по вида си дървени пластики, за да бъдат изложени в центъра.

Мелемов предлага сградата да се даде под наем с конкурс, като минималната наемна месечна цена не може да бъде по-ниска от 150.00 лева без ДДС.
Освен това наемателят трябвало да осигури достъп до екопътека „Каньон на водопадите”, както и най-малко 3 работни места, включително екскурзовод и планински водач. Въпреки изключително ниската начална наемна цена – около 50 – 60 стотинки на кв. метър, нейната тежест в конкурса е 50%. С 40% тежест е програма за развитие на посетителския информационен център. А това е ясен индикатор, че конкурсът може да бъде нагласен.

Останалите 10% тежест са за брой разкрити работни места. Бъдещият наемател се задължава да стопанисва екопътеката „Каньона на водопадите“

Коментари

коментара