Мъж отнесе глоба заради стрелба с лък по мишена

383

Сто лева глоба отнесе пловдивчанин, стрелял с лък по мишена. Санкцията на А. Н. е наложена от кмета на община Чепеларе след сигнал от жител на Проглед, че мъжът стрелял в близост до дома му. С решение на Чепеларския районен съд наказателното постановление бе потвърдено.

Историята се разиграва на 4 юни т.г. след като в Районното управление на МВР в Чепеларе е получен сигнал, че в края на село Проглед мъж и жена стрелят с лък. Обаждането на тел. 112 е от жител на селото. Полицаите незабавно се отправят към посоченото място. В 11,40 ч. били там и видели до трафопост на уширение на пътя мъж и неговата приятелка, които разположили на скат голяма мишена, изработена от слепени картони и вата, широка и висока два метра. Тя била поставена на тежка метална стойка. На разстояние десет метра от мишената отново встрани от пътя били поставени две стойки за лъкове. Мястото било в близост до разклона за частна къща и пътя за поляните за събора. Двойката стреляла с тънки, леки стрели, които завършвали с твърд метал. На мъжа е съставен акт за това, че използва механично оръжие – спортен лък марка „Коре“ на обществено място, като по този начин застрашава здравето на гражданите. Десет дни по късно кметът Славка Чакърова подписала и наказателното постановление.

Пред съда глобеният пловдивчанин възразява, че в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия липсва понятието механично оръжие. Сочи, че лъкът е спортен уред и не е оръжие. Според съдебния състав обаче в българския език като оръжия се определят изделията и предметите, предназначени за нанасяне на поражения и убийство.„В случая в приетата от Общински съвет Чепеларе наредба очевидно е използвано по-широко понятие за оръжие, за да се укаже на гражданите, че се забраняват за употреба и механични оръжия, каквото според съда безспорно е спортният лък“, пише в решението. То не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Административния съд в Смолян.

Коментари

коментара

Реклама