Майка поиска доживотен затвор за убиеца на дъщеря й

1224
Почернената майка Руска Стефанова

Майката на жестоко убитата Милена Стефанова поиска доживотен затвор за убиеца Петър Русев от Турян. Почернената жена обжалва присъдата от 12 години затвор пред Апелативния съд, но тя бе изцяло потвърдена. Руска Стефанова обаче не спира да търси справедливост и вече е подала жалба до Върховния касационен съд. Според нея наказанието на Петър е незаъконосъобразно и несправедливо. Тя настоява убиецът да получи доживотен затвор и да бъде уважен в пълен размер гражданският й иск от 150 000 лв.

Петър Русев бе осъден през декември м. г. на 15 години затвор. Мъжът се призна за виновен пред Смолянския окръжен съд и поиска процесът да се гледа по съкратеното съдебно следствие, с което наказанието му бе намалено с 1/3 и реално той трябва да излежи 12 години зад решетките, както и да плати 100 000 лева кръвнина. „Искрено съжалявам, но не може да се върне. Искам присъда“, бяха думите на Петър пред съдебния състав.

„Не желая на никого това, което съм преживяла. Искам той да изкупи вината си“, плачеше майката Руска.

Убиецът Петър Русев в съдебната зала

Милена и Петър са имали връзка близо седем години, малко след като варненката се преселила да живее в смолянското село Турян. Макар мъжът да е имал приятелка от селото, Милена бързо влязла в живота му. Разбирали се, помагали си взаимно. Той й давал пари, а тя му чистела и готвела. През лятото на 2016 г. обаче в селото пристигнал майстор, нает да ремонтира две от къщите. Докато работили заедно, жената се сближила с него. Това не останало скрито и половин година по-късно, докато пасял овцете, Петър ги видял как влезли в една от къщите и останали там цялата вечер. Но той нито поискал обяснение от жената, нито проверил какво става в чуждия дом. Искрата на ревност обаче се възпламенява след намек от бившата му приятелка в селския магазин, че Милена си „има майстор“. Тогава той решил да я убие, след което да сложи край на живота си. В магазина изпил три бири, хапнал салам, купил си веро и цигари и по обяд си тръгнал. На път за къщата си минал през селската ракиджийница и си купил няколко литра домашна ракия. По-късно, въоръжен с нож, влязъл в къщата на жената. Без да се обяснява, той наръгал жертвата си в корема. Последвала кратка борба и Милена успяла да се отскубне и да го удари по главата с дърво. Тръгнала към къщата на комшийката си с надеждата да се спаси, но входната врата била заключена. Обиколила дома и се скрила в мазето. Петър я открил по оставените кървави следи и продължил да пробожда корема й с ножа. В един момент решил, че тя е умряла, оставил до тялото оръжието и си тръгнал. Когато утихнали стъпките, ранената успяла да се изправи и направила отчаян опит да търси помощ. Вървяла по ливадата, но силите й я напуснали и след около 25 метра паднала на тревата.

През това време Петър се прибрал в къщи, залял с нафта две от стаите и драснал клечката. После свалил кървавите дрехи в банята, след което взел въже с приготвена преди убийството примка и се виснал. Не успял да се обеси, защото въжето се развързало и той паднал на земята. Огънят от запалената къща бързо бил видян от жители на селото, които подали сигнал на 112 и започнали сами да потушават пламъците. По-късно убиецът направил пълни самопризнания.

Коментари

коментара