Майка отписва детето си от градина заради грубо отношение на медицинска сестра

3253
Майката Магдалена Дюлева

Майка от Неделино ще отпише детето си от детска градина заради медицинска сестра, известна с грубостта си към малчуганите. Магдалена Дюлева не веднъж е имала проблеми в детското заведение. Миналата година, след като медицинската сестра отказала да приеме детето й и след жалби на майки за грубо отношение, от общинското ръководство започнали проверка. Месец по-късно кметът Боян Кехайов изпраща на Дюлева писмо, с което обяснява, че въпросната служителка в градината, ще бъде преместена от работа в детската градина. До освобождаване така и не се стигнало. Повече от година медицинската сестра тайно се е водела на работа. В сряда обаче тя се появила на старото си работно място, а майката Магдалена Дюлева се зарече, че докато сестрата е там, няма да пусне детето си.

Факсимиле на писмото на кмета Боян Кехайов, изпратено да майката миналата година.

Скандалът с детската градина избухна през март миналата година, след като медицинската сестра Сийка Соколова отказала да приеме 2-годишно дете в детските ясли в Неделино. Тогава родители направиха подписка срещу грубото отношение на служителката към тях и децата им.

„Съжалявам, че стана така, защото ние всячески гледаме да привлечем деца и да ги задържим. Всички активно действаме да се повиши имиджа на детската градина. В случая и аз не бях съгласна да се случи така, но се случи”, каза тогава директорката Зоя Доганова.

„Проблемът е, че тази жена – медицинската сестра, има около 9 месеца до пенсия. След случая миналата година, докато течеше проверката, за да успокоим майката, я бяхме командировали в медицинския кабинет в училището. Няма как да я уволним, липсват основания. Да, не е постъпила морално като не искала да приеме детето, но формално е била права да иска всички документи. Беше се получило разминаване между директорката и нея. По време на проверката се пенсионира сестрата, която завеждаше здравния кабинет и взехме решение на нейно място да назначим Соколова. И за да няма безпокойство и неразбирателство с родителите я направихме началник здравен кабинет, т.е. тя не влиза в групите и няма достъп до децата. След това тя излезе продължително време в болничен – близо 6 месеца, и сега се върна на работа. Не може заради всяко едно нарушено лично взаимоотношение да уволняваме или назначаваме хора. Право на родителя е да прецени дали детето му да ходи на градина. Но пак казвам медицинската сестра няма да има никакви допирни точки с групите. Ако има проблеми, ще вземем мерки, но за момента не виждам нищо сериозно да е станало“, каза кметът на Неделино Боян Кехайов.

Майката Магдалена Дюлева: Моето дете няма да посети нито една детска градина в Неделино

Г-жо Дюлева, каква е причината да реагирате така остро сутринта в детската градина?
След случая миналата година аз получих писмо от Общината, че тази жена повече няма да работи в това детско заведение. Отговорът бе подписан от кмета. По време на откриване на детската площадка в градината в края на миналата година жената отново се появи на работа под претекст, че била само за два дни. Аз още тогава казах на кмета, че си прибирам децата и повече няма да ги пусна на градина. Аз се страхувам от тази жена, нямам й вяра да си оставя детето. Тогава кметът ми разясни, че е било само за два дни и след това щели да я преместят, няма да е там на работа. Същият ден прибрах и двете си деца. След една седмица жената я нямаше. Мина известно време и аз научавам, че тази жена се води на работа, получава заплата, но не я посещава, за да няма напрежение сред майките. Днес (сряда – б.а.) сутринта карам малкото ми дете, защото само то остана на градина, и виждам, че тя отново е там. Взех си детето, прибрах се в къщи и се обадих на кмета. Той ми каза, че тя досега е била в болничен и вече се връща на работа. Аз му заявих, че няма да пусна детето си на градина, а той отговори, че това е мое решение, жената била в болничен и ще се върне на работа. Говорих с директорката да ми подготви отпускното. Моето дете няма да посети нито една детска градина в Неделино. Ако трябва аз ще си го гледам, но няма и тя да ми го гледа. Обадиха ми се от общината да питат какво се е случило и дали е имало някакъв проблем. Отговорих им, че няма да чакам да стане някакъв проблем, да ми стресират детето, за да може да се реши.

Медицинската сестра все още ли работи на две места?
Да, все още работи на две места. Освен в детската градина тя е и медицинска сестра на д-р Младенов. Това е и разковничето. Връщат я на работа в детската градина, защото д-р Младенов е общински съветник. Кметът лично на мен ми каза, че няма как да я махне, понеже когато му се налага нещо да му се гласува, му трябва неговия глас.

Знаете ли дали срещу нея е имало дисциплинарно производство, правена ли е проверка за случая от миналата година?
Казаха, че са правили проверка по случая и заради това тя ще бъде преместена от детската градина. А днес ми казаха, че тя била изтърпяла някакво наказание и за това се върнала на работа.

Казахте, че сама ще си гледате детето, работите ли?
Не, безработна съм. Кметът го чакам вече три години да ми намери работа. Винаги получавам някакъв отговор, че нямало програми. Когато му кажа, че има хора, които работят на по две работи, а и има случаи в общината, които хем работят на граждански договор, хем са съкратени, той ми казва, че не знае за такива случаи. Аз лично ги знам кои са хората. В Неделино всеки си прави каквото си иска. Всичко ще мине през Общината и тя ще потули проблема. За това търся някаква гласност и се обърнах за помощ към медиите. Това е един вид подигравка с мен.

Има ли други майки, които се оплакват от въпросната медицинска сестра?
По принцип всички в началото се оплакваха от нея, включително и персонала в детската градина, но ги е страх да говорят.

Коментари

коментара