Кметът на Златоград отговори на „внушените съмнения” на Васил Иванов

864
Кметът на Златоград Мирослав Янчев.

Обществената поръчка е напълно законна, обяви Мирослав Янчев

„Обществената поръчка е напълно законна и даде визия на Златоград”, заяви кметът на града Мирослав Янчев. На брифинг в понеделник той опроверга изнесените от журналиста от Нова телевизия Васил Иванов факти по процедурата, проведена през 2014 г. и спечелена от „Арнед Пойнт” – фирмата на бившия областен управител и настоящ народен представител Недялко Славов. Макар че на пресконференцията бяха поканени и гражданите на Златоград, нямаше нито един представител на обществеността.

„Беше внушено, че на политическа и кумова страна се прави възлагане на поръчки в Златоград. Аз смятам, че категорично сме спазили закона, като няма пряко възлагане, въпреки че се предвижда и такова. В случая сме обявили публична покана, на която са се явили 6 фирми, като на четири от тях са отваряни цените и са съпоставени съответните показатели според тежестите им в обществената поръчка. Това, че общината е възложила директно на дадена фирма поръчката, не отговаря на истината”, заяви кметът на Златоград Мирослав Янчев. Когато се е изпълнявала обществената поръчка, бившият областен управител не е бил нито в Народното събрание, нито в областната администрация. Според Янчев никой няма право да спира когото и да било да участва в обществени поръчки, при все, че ги печели на база капацитет съгласно Закона и без конфликт на интереси.

По закон общината, както и всички общини в България, е трябвало задължително да изготвят Общински план за развитие за програмния период. „Този документ е съгласуван след широко обсъждане с обществеността и в него са залегнали техните предложения и препоръки. Една от обособените позиции за обществено консултиране на политики – така казано е неясно, звучи притеснително на пръв поглед – толкова много пари за такива дейности. Зад тези термини обаче е общественото консултиране с всички фокус-групи, а те не са малко – кметове на населени места, местния бизнес, пенсионерски клубове, читалища, НПО, младежки организации, спортни клубове, директори на детски градини, училища, болница, социални служби, синдикати, горски и др. За всички тях фирмата е ясна за тях – „Арнед Пойнт“, тъй като самият неин управител е правил презентациите. Ние не сме искали да крием каквато и да е информация. Всичко това, което е направено като продукт, е подкрепено с протоколи, доклади, присъствени списъци”, каза още Мирослав Янчев. Общината е възложила на фирмата и изготвянето на Стратегия за развитието на младежта и спорта, а също и Програма за насърчаване на възобновяемите енергийни източници, които също са приети с решения на ОбС.

„По закон няма изискване за никоя обществена поръчка от кога да е създадена фирмата, която кандидатства за нея, а дали тя има капацитет да я изпълни и дали отговаря на нужните критерии”, допълни още кметът. Той е категоричен, че е спазен законът и може да се покажат на всяка една институция всички документи и пътят на тяхното възлагане и приемане. А обществените поръчки на община Златоград са проверявани неведнъж от оторизираните институции.

Скандалът, в който бяха замесени бившият областен управител на Смолян и настоящ депутат от ГЕРБ Недялко Славов, кметът на Златоград Мирослав Янчев и тяхната съгражданка Дарина Сарелска – шеф на „Новините” в Нова телевизия, избухна преди десетина дни. Журналистът обвини шефката си в налагане на цензура и изнасяне на информация на разследвани лица. Васил Иванов обясни още, че след първия мандат на ГЕРБ по време на правителството на Орешарски Недялко Славов е създал фирма и получава обществена поръчка на стойност 57 336 лева от община Златоград. Според него поръчката за разработване и въвеждане на правила и методика за мониторинг, контрол и последваща оценка при изпълнение на конкретни политики от общинска администрация е проведена чрез пряко договаряне. „Кметът на Златоград Мирослав Янчев също е кмет от ГЕРБ и е кум на сватбата на Славов. Две години преди да даде тази поръчка кумува на Славов. Съпругата на кмета е счетоводител на фирмата, на която е дадена поръчката”, обяснява за близките отношения Васил Иванов, с което хвърля сянка за конфликт на интереси.

Коментари

коментара

Реклама