Кметът на Баните Милен Белчев: Щом съм се наел с центъра, ще го оправя

1810
Кметът на Баните Милен Белчев

Г-н Белчев, ще има ли на 6 май събор в Баните тази година?
Ще има. Най-официално сме го казали, че ще си е на 5 и 6 май.

А къде ще бъде?
Ще бъде или на центъра, ако успеем да подготвим до тогава сцената или идеалната централна част. Защото има и такава вероятност. Имаме още два варианта за монтаж на нова сцена. Ако до датата, когато е съборът, успеем да направим поне идеалната централна част, а не целия проект, ще бъде на новата сцена.

В Баните се говори, че тази година съборът ще е в Оряховец.
Това беше виц. Изобщо не ми е минавало през главата такова нещо. Просто пускат приказки хората. Как в Оряховец, в Баните си има достатъчно варианти! То не е само централната част, има още на две три места възможности за сцени. Първо – до магазина, където беше коледната елха, второ – пред Битовия комбинат, отгоре на широкото, защото там стана широко, третият вариант – в двора на санаториума, където е „водопийното“. Там си има и амфитеатрално място. Но ще има събор, това е.

Кога изтича срокът на тази фирма да предаде обекта?
На 4 май им изтича, оттам насетне си понасят санкции, както е по договор.

Санкциите в договора много мижави ми се видяха.
Кой е казал, че е мижаво, като е 1000 лева на ден неустойка…

За два месеца са 60 000 лв., при договор за милиони и половина близо.
Сега какво да го коментираме? Това е предложено, то няма защитаване, напротив, те ми изкараха душичката, сега да ги защитавам. Ако някой е най-много ангажиран с това, и притеснен, това съм аз.

Защо?
Защото трябваше да стане до сега. Като говорят хората, те не казват фирмата, а казват кметът Милен Белчев. Те казват кмета го разкопа и да си го оправи. Да имаше смелостта някой друг да го разкопае – нямаше! И да отчуждава земи и да се занимаваме една година с имоти и с разправии! Щом съм се наел, ще го оправя. Хората работят.

Като минах оттам, вярно, че бяха почивни дни, но никой не работеше?
Е, как ще работят на Великден, ти да не си работил?

Юлиян Инджов с „ИСА 2000“ работеше.
Юлиян Инджов си има мюсюлмани. Тези момчета, всичките, които са на работа, са християни, тези неща са ясни. Те не са от Горна Дрянка. Те си вярват в Господ.

Няма ли местни работници?
Това си е работа на главния изпълнител. Те ползваха и наши работници от Малка Арда, от Баните, 5-6 души са ползвали. Искаш някаква сензация, да ти върви вестникът, то е много лесно така… Аз да ти търся кусури откъде ти се отваря входната врата на офиса?

Това ми е работата.
Да де, ясно ми е, но всеки се мъчи за хубаво да стане, някой път не се случват нещата.

Затова питам, защото видях, че сте много притеснени, и наистина сроковете изтичат, но никой не работи.
И тука се работи и в събота, и в неделя без прекъсване. Сега си минал през почивни дни и великденски празници. Само че в момента не работят 30 души, а 13 – 15. Аз всяка седмица им правя оперативки. Като съм го сбъркал, ще си го оправя, като не е на 6 май, ще бъде на 6 юни, или на 6 юли, примерно. Много важно, че ще се забави 1 месец за сметка на качеството. Аз исках на 1 януари да се случи, ама не става. Има си договори, спазват се договорите, ако не е май, ще стане в юни, ако не е юни, ще стане в юли. Въпросът е, че ще стане, и това е обликът на Баните.

Аз затова задавам въпроси, защото 50% от оценката при обществената поръчка е именно организацията на работата? Тя организацията на работата до тука им е пълен провал след като няма да се справят със сроковете.
То провала, те си плащат за това нещо. Има санкции. Аз не исках да стигаме до санкции, защото предполагах, че ще се справят момчетата, но това е.
Те поради каква причина не могат да се правят, липса на опит ли, какво? Не е липса на опит, по-скоро финансов проблем, но това са си техни неща.

Тоест те не са имали достатъчно собствен ресурс?
Те не трябва да имат собствен ресурс. То си им договор, общината сме си спазили договорните отношения, като са си взели аванса. От там насетне какво са направили. Явно хората тук, които работят, имат претенции за пари, а пък ние сме си спазили нашите процедури. Ние имаме по сметките парите, финансовият ресурс е осигурен на 2/3 за строителството. Парите са си по сметката на общината, авансът, както е по договор, сме си го платили. Една единствена фирма се появи на конкурса, не съм имал възможност за избор между 2, 3, 4 фирми. Като се появи една единствена фирма и има всички строителни книжа, които са необходими за поставените условия, ти си длъжен да му дадеш възможност да строи. Като не ги познаваш, смяташ, че всичко е наред. Но и да ги познавах, и да не ги познавах, нямах възможност за никакъв избор, защото една фирма се яви на конкурса.

Да, но гледам протоколите, имали са пропуски, които сте им дали възможност да ги оправят.
Ами то сме длъжни. Пускаш му писмо, че липсва някой документ, така че…

Благодаря и успех в завършването на обекта!
Той, успехът не е мой, той ще е за общината. Трябва да има облик на курортно селище. Досега няма случай някой да види проекта и да каже, че не е направен читаво. Абсолютно нов облик ще придобие Баните. В момента работим на входа на Баните, там правим беседка с чешма и озеленяване, вдигнахме цялата администрация преди празниците. Вчера сме работили с машини между Битовия комбинат и Горското. Чистят. Между пътя за Гълъбово и над фабриката всичко е изчистено и залесено. Туристът като си замине, да ни прави реклама на неговия комшия, че в Баните е приятно и уютно. Баните, освен в туризъм, не може в друга посока да се развие. Поне да сме чистички, спретнати и привлекателни за туристите. Правим го, колкото имаме сили.

Зарко Маринов

Коментари

коментара