Киряков свика извънредна сесия заради събора на Рожен

1099
Данчо Киряков и Николай Мелемов

Председателят на ОбС в Смолян Данчо Киряков свика заседание на общинския съвет по искане на група съветници с една-единствена точка в дневния ред – запознаване на местния парламент с участието на Община Смолян в организирането и провеждането на Събор на народното творчество и животновъдство „Рожен 2019″ година. Заседанието е насрочено за 05 юли 2019 г. от 09.00 часа. Според ЗМСМА Киряков е длъжен да свика сесия, ако тя бъде поискана от 1/3 от съветниците.

Това бе последната точка от дневния ред на заседанието на ОбС на 27 юни, но тогава обсъждането й пропадна, тъй като съветниците от ГЕРБ провалиха кворума.

Председателят на групата на ГЕРБ Ангел Безергянов поиска 20 минути почивка, а след нея в залата дойде само той от ГЕРБ.  Инструкцията да се провали заседанието дошла от Ефрем Велинов – дясната ръка на кмета Мелемов в Общината, съобщиха съветници от опозицията. Велинов е назначен като служител в дирекция „Административно и информационно обслужване“, но се смята за сивия кардинал в администрацията.

В докладната записка, подписана от 9 общински съветници от опозицията, пише:

„Общинският съвет на Смолян не е вземал решение Община Смолян да провежда Национален събор на народното творчество и животновъдството в дните от 19 до  21 юли 2019 г. в местността Рожен, не е вземал решение за публично-частно партньорство със Сдружение „Рожен – наследство в бъдещето“ в тази посока, не е упълномощавал кмета на Община Смолян г-н Николай Мелемов да предприема фактически и правни действия във връзка с организирането и провеждането на Събора, не е одобрявал бюджет на Събора, както и разходването на финансови средства за неговата организация и провеждане. Нещо повече, Общинският съвет не е информиран от кмета г-н Николай Мелемов за поетите от Община Смолян ангажименти“.

Съветниците поискаха от кмета единствено информация – да представи сключените договори (ако има такива) за провеждането на събора, да запознае Общинския съвет кога и от кого е взето решението за провеждането му през 2019 година, как и в каква процедура е избрано Сдружение „Рожен – наследство в бъдещето“ за съорганизатор, както и какви са разходите от бюджета на Община Смолян за 2019 г. за организация на събора. Защо кметът не пожела да даде гласност на финансовите взаимоотношения, свързани със събора „Рожен 2019″, не стана ясно. Дали в петък ще отговори на въпросите, или съветниците от ГЕРБ отново ще провалят кворума, предстои да видим.

 

 

Коментари

коментара

Реклама