Изложба за концлагера „Белене“ гостува в Смолян

207

На 15 юни от 17,30 ч. в залата на Държавен архив – Смолян журналистът Христо Христов и проф. Евелина Келбечева ще представят изложбата „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”.

Пътуващата изложба е инициатива на фондациите „Остров Белене”, „Истина и памет”, и на Културен център Евгений Босилков – Белене”. На 18 пана тя представя живота в концлагера чрез писмените или устни свидетелства на оцелели лагеристи.

Чрез спомените на бивши лагеристи изложбата дава възможност на различните поколения да добият представа за: как е създаден концлагерът на остров Персин; робския труд, извършван от лагеристите; побоищата над лагеристите и карцера, в който са изтърпявали наказания; бита и условия, в които са поставени въдворените; дневната дажба и глада в лагера;функционирането на женската част на лагера, организиран на съседния остров „Щурчето”; оцелелите горяни, които са въдворявани „Белене”; свещениците от различните християнски деноминации, въдворени в лагера; оценката за лагера „Белене”, дадена от функционери на БКП, попаднали в него; опитите за бягство от концлагера; поетичното и художественото творчество на лагеристите; въдворяването на представители на мюсюлманската общност, съпротивлявали се срещу насилствената смяна на имената през 1985 г. и др.

При откриването на изложбата ще бъде представена и книгата на Борислав Скочев „Концлагерът „Белене“ – 1949 – 1987″. Презентацията ще направи Христо Христов.

Изложбата гостува в Смолян със съдействието на Петко Аврамов и Анастас Барбов.

Коментари

коментара