Изложба за бай Манчо – човекът, който прави цял живот хаир, бе открита в Държавния архив

611
Невероятният "ловец на вода" бай Манчо

Водата дава живот, казва бай Манчо. Където има вода, там има и живот. А самият той е дарил на хората толкова много живот, като е хванал над 300 „майки“ и е направил над 330 чешми.

В Държавен архив – Смолян бе открита фотоизложба „Благотворителността през обектива – фоторазказ за Зефир Манчев – (бай Манчо) известен с таланта си да открива вода и да строи чешми. Организатори на проекта са фондация BCause, Български дарителски форум и Община Смолян със съдействието на Държавен архив Смолян
Докато съм жив и мога да ходя ще обикалям по планината и ще търся вода, защото тя е нужна на хората, казва той.

Добрин Кашавелов представя фотоисторията си „Вода за хаир“ за бай Манчо в Държавен архив – Смолян

83-годишният Замфир Манчев, известен като Бай Манчо е примерът за безкористна благодетелност. „Има още хубави хора, но са малко, а лошите надделяват и ни дърпат назад“, каза Бай Манчо при откриването на изложбата. Той обяснява като „хаир“ всичките си безвъзмездни дела, с които е дал вода на хиляди хора.

Изложбата представя озарения Манчо, за който „водата говори“. Родопчанинът намира изворите с помощта на две метални пръчки, наречени багети. Всеки негов ден започва с молитва към слънцето сутрин в местност над Смолян, където живее във вилата си. Когато го срещнат в планината не иска да го определят като иманяр. И той търси, и намира, но неговото иманярство е благородно. Сега си мечтае да успее да докара вода от подходящо място, което е близо до най-високото езеро над Смолян.

Според бай Манчо заради залесяването с борове и изсичането на буковата гора много вода се е изгубила. защото бориките изпиват водата, те пресушават земята. А буковата гора държи водата и „буковата вода“ е най-хубавата и най-полезната.

Фотоизложбата има и дарителско послание. Бай Манчо и организаторите на този фоторазказ за благородното му дело се надяват да се наберат нови средства, с помощта на които той да осъществи идеята, да която мечтае. Защото сега почти цялата му пенсия отива за материали за чешми и тръби за изворите, обясняват неговите близки.

Коментари

коментара