Има ли шуробаджанащина в смолянската тол-полиция?

8063

Кой кой е в смолянската тол-полиция? На този въпрос вестник „Отзвук“ започна да търси отговори заради скандала, който се вихри от два дни в медийното пространство. Шофоьорът на автомобил, превозващ пациенти на хемодиализа до болницата в областния град, Фидан Павлов е бил спрян за проверка от тол-инспектори, които му съставили акт, въпреки че на автомобила имало винетен стикер. Шофьорът показал и касова бележка за купената винетка, но въпреки това бил санкциониран, за което „Отзвук“ писа по-рано днес.

Проверка по случая на вестника показа, че групата на Националното тол управление в Смолян, което от средата на февруари лови шофьори без винетки в региона, е сформирана с роднински назначения. Сред инспекторите в обявения експресно (само за 10 дни – б.а.), миналата есен конкурс от Агенция „Пътна инфраструктура“, има роднини на областни шефове на държавни служби. Такива са и двамата от проверяващите, написали акт на шофьора. Актосъставителят Георги Георгиев е пенсиониран полицай, съпруг на шефката на Областна дирекция „Земеделие“ и до скоро работеше в Областната администрация на длъжността главен експерт „Сигурност на информацията“. Колегата му – подписал се като свидетел на акта, е Ангел Марковски – брат на главния инспектор в ДАИ Никола Марковски.

В конкурса на АПИ са успели да се класират 10 души от Смолянска област, а предвидените щатове за района са 13. Три остават незаети, но за тях няма информация дали вече са попълнени. Обявената им основна заплата е от 1 100 лв. до 1300 лв., а минималните изисквания за длъжността са средно образование, без професионален опит. Към допълнителните изисквания са включени шофьорска книжка, компютърна грамотност, отлични комуникативни способности, познаване на нормативните актове, а владеенето на английски език или друг чужд език се счита за предимство.

В борбата за място в новосформираното управление, чиито функции се припокриват от още три институции – КАТ, ДАИ, Агенция „Митници“, се включиха много желаещи с връзки с управляващите. Места обаче си спечелиха малцина, като на част от тях известни роднини и познати са дали по едно рамо. Синът на шефката на Областното пътно управление Костадинка Миланова – Георги, е класиран в първата група. Той обаче все още не е започнал работа в ТОЛ-управлението. Заедно с него са Ангел Марковски, Сава Маргаритов – бивш служител на Регионална дирекция „Гранична полиция“ – сега пенсионер, съпруг на адв. Нелия Маргаритова, Тома Караколев – брат на служител в полицията, Иван Бушев – бивш служител на „Елит кар“ в Смолян, Боян Башев от Рудозем и Раиф Идризов от Мадан. Във втория списък, подлежащи на назначение в периода март-юни, фигурират Георги Георгиев, Васил Невенов – шофьор на шефката на Областно пътно управление Смолян Костадинка Миланова и Иво Караасенов – бивш служител на Басейнова дирекция.

„Съгласно утвърдената структура на Националното ТОЛ управление област Смолян е включена в обхвата на сектор „Контрол и правоприлагане“ – Хасково. За Смолян са одобрени 8 служители, като към момента шест от тях са назначени за инспектори, остават двама за поетапно назначаване. На територията на област Смолян правоприлагат два автомобила – единият е оборудван с камера“, отговориха от Националното тол-управление на въпроси на „Отзвук“.

От пресцентъра оставиха висящ въпроса какво става с незаетите места и предстои ли обявяване на нов конкурс за тях.

Елена Павлова

Коментари

коментара