Има ли пилот в самолета… на община Смолян?

1647

„Работещите към община Смолян остават без заплати за Коледа и Нова година.“ Това бе първата новина от първата пресконференция на Николай Мелемов като кмет на Смолян през декември 2011 г. В касата на общината има едва 60 000 лева, за да платим заплатите ни трябват около 300 000 лева, от които 100 000 за осигуровки, мотивира се той. След няколко дни се оказа, че случаят не е трагичен, а комичен. Кметът излъгал без да иска. Преди пресконференцията подписал платежните за заплатите, но не разбрал точно какво подписва.

Нещо подобно се случва сега – шест години по-късно. По думите на кмета на 12 януари той ще даде последен шанс на общинските съветници да осъзнаят необходимостта от поемане на заем от 4 млн. лв от Министерство на финансите.“Ако за пореден път общинските съветници откажат да се вземе кредит от държавата, Общината ще трябва да се лиши от градския басейн и Ансамбъл „Родопа“, заплаши Мелемов.

Защо точно от ансамбъла и басейна, а не от стотина партийни активисти на общинска хранилка? И не получава ли ансамбълът 30 щатни бройки от бюджета на Министерството на културата? Но това е друга тема.

Кметът на Смолян Николай Мелемов поиска заем от държавата в размер на 3 925 000 лева през 2016 г., с който да погаси същия заем от предходната година. И така всяка година в края на ноември тегли нов заем, за да плати стария. Явно кметът имал намерение да го влачи докато му свърши мандатът и го завещае на следващия кмет. Но този път стомната се счупи. Опозицията постави условие – кметът да направи погасителен план и кредитът да бъде върнат в неговия си мандат. Мелемов не пожела и започна да сипе обвинения към общинските съветници, че работят срещу интересите на Смолян като не му подкрепят докладните записки.

Приложение №6Г към актуализираната бюджетна прогноза

Само че…

На 27 юли 2017 г. кметът иска от Общинския съвет актуализация на тригодишната бюджетна прогноза. Присъствалите 21 съветници единодушно я одобряват с Решение № 546. С нея кметът е поел ангажимент, че до края на 2017 г. ще бъде погасен заемът от 3 925 000, а размерът на общинския дълг ще падне под 12 млн. лева. През 2018 г. съгласно тази бюджетна прогноза дългът на Общината ще нарасне само с 200 хиляди лева. Тогава Мелемов заяви, че ще остави след себе си финансово стабилна и просперираща община. Четири месеца по-късно се оказа, че ако няма нов заем,  ще настане катаклизъм в Смолян. Затова и въпросът „Има ли пилот в самолета?“ за разлика от оня филм с Лесли Нилсен не е смешен.

Зарко Маринов

Коментари

коментара

Реклама