И Мелемов e в ръководството на заподозряното в шпионаж движение „Русофили“

3085
Побратимяването на Смолян с Мичуринск по време на посещението на Мелемов в Русия Снимка: Пресслужба на град Мичуринск

Кметът на Смолян Николай Мелемов е член на Националния съвет на движение „Русофили“, което бе заподозряно в шпионаж в полза на Русия. Името на Мелемов фигурира в регистрацията на сдружението в Търговския регистър и регистъра на ЮЛНЦ. Последната регистрация на Националния съвет, чийто председател Николай Малинов бе задържан за шпионаж, е от 11.04.2018 г.

„В хода на разследване на престъплението е установена действаща схема за изпиране на пари. събрани са данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства. По този начин се финансират мероприятия, които застрашават националната сигурност на страната. Събрани са доказателства за участие на един български гражданин. Той е Николай Малинов, който е привлечен в качеството си на обвиняем. Организациите, с които е работил са базирани в Русия – „Двуглав орел“ и Руски институт за стратегически изследвания“, каза днес главният прокурор Сотир Цацаров.

От прокуратурата заявиха, че на 9 септември 2019 г. (понеделник) са извършени 11 претърсвания на недвижими имоти, иззети са телефони, документи, които имат връзка с престъплението. Намерена е и докладна на руски език.

Сред отведените на разпит бе и бившият главен редактор на в. „Дума“ Юрий Борисов, който също е член на Националния съвет на „Русофили“. Днес сутринта той разказа по бТВ, че бил разпитван в продължение на четири часа от двама следователи и след това от следовател пред съдия с едни и същи въпроси. В хода на разпитите въпросите се въртели около финансирането на „Русофили“ и ролята и влиянието на руския ген. Леонид Решетников в българската политика. Стана ясно, че ген. Решетников е с наложена забрана за срок от 10 г. за влизане в страната ни.

„Национално движение „Русофили“ е гражданска, неправителствена организация, учредена в София на 19.01.2003 г. Кметът на Смолян Николай Мелемов е член на Националния съвет от 11 юни 2016 г. От няколко години под негов патронаж в Смолян се провежда областен кръг от Националния фестивал на руската поезия, песен и танц  „Пусть всегда будет солнце ”.

На 15 октомври м. г. кметът Николай Мелемов подписа споразумение за сътрудничество между Смолян и руския град Мичуринск, Тамбовска област.  Инициативата за побратимяването бе на руската страна. Това е политика на Общоруския конгрес на общините, която чрез побратимяване на общини цели да укрепва позицията на Руската федерация на геополитическата карта на света.

Коментари

коментара

Реклама