Худжествената галерия представя уникални творби на проф. Илия Петров

240
Директорът на музея Иван Пеев (вдясно), проф. Валери Стефанов и Петър Пиронков

В събота в Художествената галерия в Смолян беше открита гостуващата изложба на проф. Илия Петров. В зала 6 са подредени творбите на бележития български художник – живопис , графика, рисунка и скулптура. Представени са 64 рисунки и графики, 3 пластики и една глава на бащата на Илия Петров – дело на Васка Емануилова.

Известният художник Петър Пиронков е организатор и куратор на изложбата, която бе открита от проф. Валери Стефанов – председател на Съюза на колекционерите в България.

„Тази колекция е само една малка част от огромното творчество на големия български художник на 20 век. Стремим се да популяризираме неговото изкуство, да извадим на светло още непознати негови творби“, каза директорът на музея Иван Пеев.

„Проф. Илия Петров е значимо име на българското изобразително изкуство. Той е оставил тематика, оставил стилистика, последователи. Тази колекция е помислена, не е събрани неща, попаднали случайно. В нея се вижда, че има и стилово и жанрово единство. Колекционерството е изключително важна дейност. Радвам се, че днес присъстваме на част от резултатите от колекционерската страст на Петър Пиронков. Ако има повече такива хора, ще имаме по-задълбочен поглед към историята на българското изкуство. Ще имаме повече поводи да се радваме на подобни експозиции, защото тя се прави да бъде видяна от повече хора. И затова казвам, че колекционерството е изключително важна дейност“, посочи при откриването  проф. Валери Стефанов –  председател на Съюза на колекционерите в България.

„Тази изложба я направих, защото смятам, че тези неща трябва да бъдат видени. Това е идеята на изкуството, не да стои като собственост, а да бъде гледано и тогава става това духовно излъчване. Сега сме се събрали да се гмурнем в личния, недостъпен (по негово време, когато е бил жив) свят на автора Илия Петров.“ – каза Петър Пиронков. Той благодари на галерията в Смолян, която е предоставила залите, за да бъде показана една малка частица от личния свят на Илия Петров.

Сред гостите на събитието бяха скулпторът Павел Койчев, проф. Ружко Челебиев от Националната художествена академия, живописецът Енчо Пиронков, жители на Смолян.

Проф. Илия Петров  е крупен представител на съвременния реализъм и е от изключителните ни майстори в живописта, но истинската му виртуозност е най-вече в голите тела, където той остава един от най-големите майстори. Роден е на 6 юли 1903 г. в Разград. Учи живопис в София и в академията за изобразителни изкуства в Мюнхен. От 1940 г преподава в Художествената академия в София. През 1971 г е избран за академик в БАН. Умира на  18 май 1975 г в София. Той създава множество известни портрети на много бележити свои съвременници – Дора Габе, Николай Райнов, Людмил Стоянов и др.

Елена Павлова

Коментари

коментара

Реклама