„Горди загражденци“ блокираха главния път за Пловдив, управляващи не се появиха

788

Близо 100 души затвориха в петък сутринта движението от Пловдив към Смолян в района на Юговското ханче. Протестиращите от Община Баните направиха жива верига за около 6 минути. Бременни жени, малки деца, възрастни хора от различни населени места се включиха в блокадата. Сред протестиращите бяха кметовете на Загражден Венцислав Шишков и на Давидково Севда Чолаков и общински съветници. Хората издигнаха плакати с надписи: „Плащаме данъци и искаме нормални пътища!“, „Къде са нашите права“, „Стига лъжи! Искаме действия!!!“.

„Никой от управляващите не благоволи да дойде. Никой от АПИ също, само медиите бяха тук. Питаме и чрез медиите, ако до 20 дни нямаме отговор на питанията отиваме отново, но не на такъв мирен протест. Ще бъде съвсем друго, ще дойдат и младите, защото ще бъде в почивен ден и ще бъде съвсем друго“, каза Евгения Бояджиева от Инициативния комитет. Затварянето на пътя продължи само няколко минути заради големия трафик на пътуващи от Кръстова гора болни хора.

Протестиращите искат да знаят на коя дата ще бъде завършен пътят Загражден – Белица, както и отговор от МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура“ защо не е изпълнено даденото преди година и два месеца обещание. Пътят Загражден – Белица е с дължина около 8 км и стои недовършен от 1961 г., защото преминава през резервата „Кормисош“, любимо място за лов на Тодор Живков и „ловецът на републиката“ Пенчо Кубадински.

Протестът бе обявен преди седмица. В сряда от АПИ обявиха, че ще се отварят ценовите оферти в обществената поръчка за избор на изпълнител за извършването на проучвателно-проектантски работи и строителството на 7,5 км от конфликтния път (III-8611 Белица – Загражден от км 10+430 до км 18+000). Проектът ще се изпълни със средства от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. Общата прогнозна стойност на обществената поръчка е 3 785 000 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 365 календарни дни, пише още в съобщението.

В петък по обяд от АПИ съобщиха, че само една е отворената ценова оферта в обществената поръчка. Тя е на допуснатия участник „ИСА 2000“ ЕООД. Предложената цена е 3 406 500 лв. без ДДС. Ценовите предложения на останалите участници в обществената поръчка не са отворени. Мотивите ще бъдат посочени в решението и протоколите от работата на комисията, оценяваща офертите.

Коментари

коментара

Реклама