ГЕРБ сезира прокуратурата за „Цанков камък“

278
Източеният до дъно язовир "Цанков камък".

През следващата седмица ще бъде подаден сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за проекта „Цанков камък“, обявиха на извънредна пресконференция на депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Десислава Атанасова във Варна.

Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков посочва като причина за сигнала дефекти при изпълнението на язовира, заради които огромни количества вода се просмукват в земята и сега държавата трябва да дава пари за ремонти.
Както първи „Отзвук“ съобщи, източването на язовира започна в началото на юли. Причината бе, че водоемът тече като сито. Районът е карстов и въпреки, че е бетонирано коритото, водата си намира пролуки и излиза от всевъзможни места. Огромният проблем е карстовият район, от където се изсмуква водата и когато от НЕК го запушат от едно място, тя се появява на друго.

Хидровъзелът „Цанков камък“ бе пуснат в експлоатация преди 7 години. Строителството му започна при управлението на правителството на Сергей Станишев (БСП, НДСВ и ДПС) и завърши по време на първия кабинет на Бойко Борисов, който неведнъж го е посочвал като пример за скъп проект, от който няма голям ефект. През 2010 г. се разбра, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е получил хонорар от 1.5 млн. лв. като консултант по четири хидроенергийни проекта, включително „Цанков камък“. Също през 2010 г. премиерът Бойко Борисов подаде сигнал при тогавашния главен прокурор Борис Велчев за „Цанков камък“ и бе образувано разследване. Хидровъзелът се прочу и с изграждането на 21-километровия му обходен път срещу рекордните 220 млн. лв, заради които стана известен като „златния път“.

 

Коментари

коментара