Евгений Василев се връща в системата на МВР

4892
Евгений Василев

ВАС отмени заповедта за дисциплинарно уволнение на бившия шеф на полицията в Смолян

Върховният административен съд отмени окончателно заповедта за дисциплинарното уволнение на бившия шеф на полицията в Смолян Евгений Василев. Обратът се случи след молба на Василев делото да бъде преразгледано отново.

С решение от 13 март т. г. седемчленен състав на ВАС отмени решението на петчленен състав, с което бе потвърдена заповедта за уволнението му. Причината е посочено ново обстоятелство от Евгений Василев, което му станало известно след влизане в сила на министерския акт.

Експолицейският шеф посочил пред ВАС, че късно разбрал за прокурорско постановление, с което се отказва образуване на досъдебно производство срещу него за извършено престъпление по служба. Това е и основният мотив на седемчленния състав да отмени влезлия в сила акт и да върне делото за ново разглеждане.

На 2 август върховните магистрати постановиха своя окончателен акт и отмениха дисциплинарното уволнение. Причината е, че при налагане на дисциплинарното уволнение е нарушен законът, като не са посочени нито конкретните служебни задължения, които не са били изпълнени от Василев, нито служебните правомощия, които не е спазил.

Евгений Василев бе уволнен през декември 2014 г. за извършени тежки дисциплинарни нарушения. В преписката срещу него дисциплинарната комисия е описала част от прегрешенията, сред които са превишаване с власт, контакти с криминално проявено лице, намеса в личния живот на служители на дирекцията, придружени със заплахи. Най-тежкото от тях е разпореждането да не бъде съставян акт на шофьора на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. На 14 септември 2014 г. кандидатът за депутат от ДПС пътувал в партийния „Мерцедес” заедно с областния лидер Салих Аршински. Групата бързала да отиде в Чепинци на предизборна среща. В Търън катаджиите спрели автомобила за превишена скорост, но акт така и не бил съставен.

Карадайъ и Аршински пред полицията в Смолян. Снимка: Пресцентър на ДПС

За политическо влияние над шефа на полицията Евгени Василев бе посочено и прессъобщение на ДПС от октомври 2014 г. Съобщението гласеше: „Вчера избраният за депутат от ДПС в Смолянския регион в 43-то Народно събрание Мустафа Карадайъ, заедно с областният лидер на ДПС Салих Аршински проведоха среща с шефа на ОД на МВР – Смолян главен инспектор Евгени Василев. Целта бе, да се запознаят лично как протича разследването, относно побоя на семейство Димитрови от банското село Гълъбово.“

Коментари

коментара

Реклама