Електромобилът на Чепеларе е в топ 10 на Shell Eco-marathon Европа 2019

549

Четири български отбора оспориха пределите на енергийната ефективност на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2019

Тридесет и второто издание на Shell Eco-marathon Европа 2019 – единственото по рода си състезание за енергийна ефективност в транспорта, се проведе в Лондон между 1-5 юли. Над 1500 ученици и студенти в областта на инженерните науки с 140 автомобила от 28 страни в Европа участваха в пряка конкуренцията с превозни средства, задвижвани от източници на енергия, които варират от традиционно дизелово и бензиново гориво, до по-нисковъглеродни технологии като електрическа батерия и водородна горивна клетка.

След 12 месеца усърдна работа в проектирането на своите енергийно ефективни автомобили, учениците и студентите се състезаваха в предизвикателството с цел да изминат най-дълго растояние използвайки еквивалента на един литър гориво или 1kWh електроенергия. Те се състезаваха в две основни категории – „Прототипи“ и „Градски тип“.

Отборът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ в Чепеларе завърши на престижното седмо място и влезе в топ 10 в категорията „Прототипи“ задвижвани с електрическа батерия. Това е една от най-оспорваните категории в състезанието с над 40 отбора от страни като Франция, Великобритания, Германия и Холандия. Учениците постигнаха удивителен резултат от 598 км/кВтч, което е с над 300 км по-дълго разстояние в сравнение с миналата година.
Другите два отбора, които се състезават в същата категория „Прототипи“, задвижвани от електрическа батерия, са отбор „Автомобилист“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и дебютантите от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в гр. Бургас. Студентите постигнаха резултат от 424 км/кВтч, който им отреди 15-то място. При първото си участие на финалите на Shell Eco-marathon учениците от Бургас реализираха 81 км/кВтч и заеха 36-то място със стилния и атрактивен „Баткомобил“.

Вторият отбор на Русенския университет – HydRU, който се състезава в Shell Eco-marathon в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка, повтори първото си участие през 2018 г. и отново зае петото място с резултат от 118/м3.
„За нас е чест, че имахме възможност да представим решенията на български студенти и ученици за мобилност и по-чист въздух на единственото по рода си състезание свързано с енергийна ефективност – Shell Eco-marathon. Резултатите ни тази година ни мотивират да продължаваме да работим още по-усърдно и догодина да ги подобрим. Призоваваме всички ученици и студенти с интерес към екологичните решения за транспорт да се включат в Shell Eco-marathon“, споделиха българските ученици и студенти – участници в състезанието.

„Ние в Shell вярваме, че бъдещето на транспорта е свързано с нисковъглеродни решения за мобилност. За да се справят с това предизвикателство, българските участници в Shell Eco-marathon избраха да разработват своите автомобили с нисковъглеродни технологии като електрическа батерия и водородна горивна клетка. По този начин те тестват границите на енергийната ефективност и се движат с нула CO2 емисии опазвайки околната среда“, каза Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

В категория „Градски тип“, която включва по-конвенционални превозни средства, бе постигнат абсолютен рекорд за автомобил задвиждан от електрическа батерия. Това беше направено от френския екип TIM UPS INSA от INSA de University от Тулуза, Франция с рекордно разстояние 234.3 км/кВтч. За трета поредна година френският екип Microjoule-La Joliverie задържа първото място в категория „Прототипи“ с двигател с вътрешно горене и постигна резултат от 2735 км/л.

Коментари

коментара

Реклама