Експерти пред съда в Смолян: Езерото „Рибката“ е опасно, прелее ли ще вземе жертви

2442
Управителят на хотел-ресторант „Рибката“ Виктор Хаджииванов показва до къде се е била покачила водата.

Езерото „Кирянов гьол“, известно повече като „Рибката“, е опасно. Това са заключенията на експерти от Държавната комисия по метрология и технически надзор (ДКМТН), дадени пред Смолянския районен съд. Според специалистите прелее ли водоема има реална опасност от жертви, а водата ще залее част от квартал Каптажа. Микроязовирът е публична общинска собственост и попада от години в списъка с опасните водоеми в страната. Всички дерета в района се отичат в „Рибката“, под чиято стена се намира най-високият смолянски квартал – множество къщи и хотели.
В четвъртък при обилните дъждове, изсипали се над Смолян, нивото на „Рибката“ застрашително се покачи. Противопожарни автомобили започнаха да изпомпват с помпи водата, за да се предотврати преливане.

Изграденият допълнителен преливник в двора на заведението

Съоръжението реално няма изпускател, защото той е тампониран след изграждане на жилищната зона. В последствие са направени два преливника, като основният се намира в мазето на намиращия се на брега хотел-ресторант „Рибката“, минава под сградата и се зауства в дерето от другата страна на пътя срещу заведението.
Последното преливане на водоема е през 2005 година, когато водата бе спряна с диги от чували с пясък. След опасността да залее част от Каптажа е изграден допълнителния преливник в двора на хотел-ресторанта.

До 2016 г. оператор е смолянска фирма. Заради несправяне със задълженията на 29 септември 2016 г. Община Смолян подписва договор със софийско дружество за извършване на всички дейности по техническата експлоатация на микроязовира. Но и до днес нито една от фирмите не е изградила нужното облекчително съоръжение.

Първото предписание на Община Смолян, е дадено през 2016 г. От ДКМТН задължават кмета да възложи доработка на проекта за рехабилитация и да се изгради основен изпускател. Година по-късно е установено, че това не е направено и е дадено ново предписание. След последваща проверка на 1 август 2017 г. контролните органи отново констатират, че не е изградено нужното съоръжение. За неизпълнение на указанията Община Смолян е глобена с 1 000 лева. Недоволен от санкцията кметът Николай Мелемов обжалва с мотив, че не е ясно съдържанието на предписанието. Санкцията бе потвърдена от Административния съд два дни преди наводнението на 28 юни.

Зад решетката, под терасата се намира основният преливник.

Експертите от ДКМТН са на мнение, че трябва да се монтира стоманена тръба с дължина около 20 метра. Но преценката за вида на съоръжението, трасето и другите компоненти следва да се определят от оператора. Служители на Община Смолян посочват, че едната причина да не се монтира все още сифонен изпускател е финансова, а другата е, че трябва да се направи отчуждаване на земите около язовира, тъй като са възстановени на частни лица.

Езерото „Кирянов гьол“ („Рибката) е в списъка с опасните водоеми в България. То е естествено езеро, но превърнато в микроязовир с предназначение – напояване. Пред 1960-1963 г. е построена стената – земнонасипна от глина, с височина 4,5 метра. Преди 10 ноември 1989 г. е бракуван като микроязовир. По данни на Басейнова дирекция – Пловдив основният изпускател, стената и земните насипи, са повредени и е препоръчано да бъдат напълно източени. Според експертите това на практика е невъзможно, защото водният му напор поддържа основния път от Смолян за Пампорово и ако няма вода, трасето ще се разруши.
През лятото на миналата година, дни преди проверката на ДКМТН, кметът Николай Мелемов поиска спешно да бъдат прехвърлени на държавата двете емблематични смолянски езера „Рибката“ и „Лагера“. Предложението срещна сериозен отпор от местната рибарска общност и то не бе гласувано на сесията на ОбС.

В „Рибката“ се вливат девет дерета. Водата от езерото се отича в дерето, известно като Муньова ряка. Смолянчани още помнят при предходното наводнение през 2005 г., и преливането на „Рибката“, как всички постройки покрай дерето били отнесени от бурните води. Живеещите по-близо до Муньова ряка разказаха, че когато започнали проливните дъждове през нощта срещу четвъртък, не са спали цяла нощ от притеснение.

„Езерото не е опасно. От 90-та година сме тук и не е имало проблеми, като изключим 2005 г., когато преля през стената. Но тогава беше заради немърливост. Имаше само един преливник, който беше запушен с растителност, а един дувар беше паднал в долната част. След като го оправиха, при вдигане нивото по него безпрепятствено се отича водата. А в четвъртък нивото не се беше вдигнало кой знае колко – с около 50 см., но дойдоха две пожарни коли и започнаха да източват. И двата преливника отвеждат добре водата. Те излизат под пътя в дерето“, обясни един от собствениците на хотел-ресторант „Рибката“ Виктор Хаджииванов.

И кметът Николай Мелемов е на мнение, че „Рибката“ е опасен водоем „чисто конструктивно“. „Има и друго мнение, че не е язовир, но сега се води като такъв. Няма река, която да влиза в него. Опасен е, че не е ремонтиран с години, и да не плашим хората – наблюдава се постоянно. Има нужда от ремонт – не е ремонтиран преливника от както е направен“, посочи Мелемемов. От думите му стана ясно, че чака създаването на държавното предприятие, което да поеме контрола над опасните водоеми в страната.

Елена Павлова

Коментари

коментара

Реклама