Джигит с “Инфинити“ отърва глоба 700 лв. за шофиране със 104 км/час в Чепеларе

2810
На този участък е засечено "Инфинитито" да се движи със 104 км/час

Джигит с “Инфинити“ отърва глоба 700 лв. за шофиране със 104 км/час в Чепеларе
Бизнесмен от Пловдив, с инициали И. С., отърва солена глоба за шофиране с бясна скорост в Чепеларе. На 4 март тази година в 10,59 часа мъжът е засечен с камера на ул. „Беломорска“, до входа на Съюза на българските автомобилисти. Автоматизираното техническо средство заснело лек автомобил „Инфинити Кю“ да се движи със 104 км/час, при наличие на ограничение от 50 км/час.

Шофьорът е издирен по номера на лекия автомобил, който се оказал притежание на дружество с ограничена отговорност, чийто управител е И. С. От полицията му изпратили покана, в която да посочи, кой е управлявал колата. Липсват обаче данни тя да е била получена. В последствие е издадено наказателно постановление и е наложена глоба от 700 лева, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от три месеца.
Джигитът обжалва глобата в съда, като посочва, че при съставянето на акта и наказателното постановление са допуснати нарушения на материалния и процесуалния закон.

По време на делото нито от полицията, нито на прокуратурата, изпращат представители.
Според съда в Чепеларе безспорно е установено, че И. С. е осъществил нарушение на правилата за движение. Но въпреки това мнението съдебния състав е, че в хода на административнонаказателното производство са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които са ограничили съществено правото на защита на наказаното лице. Спорно по делото е каква точно е била скоростта на автомобила. Според протокол от изпитване на автоматизираното техническо средство грешката при измерване на скоростта е +/- 3 км/ч до100 км/ч и +/-3% над 100 км/ч. От снимката се установява, че заснетата скорост е 104 км/ч. Отчитайки приложение на най-голямата максимално допустима грешка – 3%, засечената и отчетена в клипа скорост е намалена, като в акта е посочено 101 км/ч. От наказателното постановление обаче не става ясно какво точно е приспаднато -3 км/ч или -3%, като максимално допустима грешка.
„Дори в случая да се приеме, че приспадането е с -3%, то настоящият състав намира, че скоростта не е изчислена точно, доколкото същата е 100.88 км/ч и е следвало закръглянето към цяло число да бъде в полза на водача, а не обратното, тоест 100 км/ч“, пише в съдебното решение. Според съда в случай че скоростта е определена правилно, наложеното на водача наказание следвало да бъде глоба в размер на 600 лв.
При разглеждане на делото са констатирани и други нарушения. Установено е, че съдържанието на акта е дописвано, което опорочава изцяло административнонаказателно производство. „Недопустимо е дописване в официален документ от трето лице, извън самия издател. Още по-малко е възможно наличие на двама актосъставители по един и същи АУАН. Горното води и до незаконосъобразност на издаденото НП“, категоричен е съдът.

Въпреки че е на първа инстанция решението ще влезе в сила, тъй като РУ – Чепеларе няма да обжалва.

Елена Павлова

Коментари

коментара