Двама са загинали при пожари през 2018 година

273
Снимка: Архив "Отзвук"

През 2018 година на територията на област Смолян са ликвидирани общо 858 броя произшествия, от които 462 броя са аварийно спасителна и техническа помощ и 396 броя пожари, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Най-големият дял на пожарите е в жилищни сгради – 240, в земеделски земи са 57, в автомобили 21, а в горски територии 9.

При пожари миналата година са загинали двама мъже. На 15 февруари огън обхванал една от стаите на дома на 62-годишния Георги Симеонов от Левочево. Предполага се, че пожарът е тръгнал от запалена цигара. Съсед видял пушека и подал сигнал на 112 в 22,30 часа. Благодарение на адекватните действия на огнеборците са спасени останалите жилищни сгради. Огънят унищожил част от дюшемето, леглото и други вещи в стаята, обособена като кухня, в която е намерен мъртъв и Георги. Той е починал от задушаване.

Три дни по-късно почина и 93-годишният Марин Димитров от село Беден. Пожарът станал по обяд. Съсед видял, че една от стаите гори. След като били потушени пламъците в помещението, е открито овъгленото тяло на дядото. Унищожено е домашно имущество, стени, тавани.

Шестима души са пострадалите при пожари в областта през 2018 г. Двама смолянчани горили отпадъци в апартамент. Единият получил изгаряния, а другият вдишал газ. Маданчанин пострадал при опит сам да изгаси пламналия му автомобил. Мъж от неделинското село Оградна пък стана жертва на взрив на газова бутилка. Още двама мъже – от Чепеларе и Борино, са пострадали при пожари във вила и стопанска постройка.

Най-често причина за възникване на пожарите са небрежност при боравене с открит огън, неправилно ползване на нагревателни уреди и късо съединение в електрическите инсталации.

Коментари

коментара