Двама продавали балони с райски газ в Златоград и Неделино

1258
Снимката е илюстративна

След подаден сигнал полицията извършва проверка срещу двама мъже, продавали балони с райски газ. Случаят гръмна в понеделник, след като родители подали сигнал до председателя на Общинския съвет в Златоград Емилия Кръстева, че на децата им били продавани от „веселите“ балони, спрягани за заместител на дрогата.

В неделя вечерта Кръстева получила сигналът от родители на деца от Златоград, които са били на празника в Неделино. Там неизвестни лица срещу 5 лева са им предлагали балончета с обяснението, че те са пълни с хелий, от който при вдишване гласът се променя. Непълнолетните обаче установили, че гласът не се променя, а изпаднали в еуфория и смях в порядъка на 2 до 5 минути. Освен балоните по време на фестивалът в Неделино са продавани и хапчета ксанакс и диазепам.

След съобщението във вторник Емилия Кръстева свика светкавична среща с представители на общинската администрация, полиция, директори на училища, общински съветници, и анестезиологът д-р Хаджиминев от МБАЛ Златоград.

„Направихме заседанието, за да изпреварим родителските срещи в училищата и родителите да получат навременна информация за ставащото и да обяснят на децата си за дебнещата ги опасност“, посочи председателката на Общинския съвет.
Взето е решение да бъде създадена комисия по наркотичните вещества към общината, в която ще участват спеицалисти, прокурор, съдия, представители на неправителствени организации, полиция.

„Оказва се, че не сме запознати много с тези неща. Оказа се, че родителите не са чували за това нещо, а децата са много добре информирани. Ще обърнем внимание и на РЗИ да се засили контрола в аптечната мрежа и пушенето на наргилета сред децата. Д-р Хаджиминев даде подробна информация как действа райският газ на мозъка, и че в определени случаи може да бъде фатално за човек. Идеята ни е да се пресече в зародиш продажбата на тези нека и да попречим на образуването на дилърска мрежа в Златоград.

„Продавачите са установени. Става въпрос за двама човека. Основният доставчик е златоградчанин, който живее в София. Тепърва ще се анализира какво е съдържанието на балоните и има ли вредни вещества“, каза шефът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Николай Димов.

Коментари

коментара