Доц. д-р Кирил Ангелов: За месец може да се укрепи срутището край Влахово

1157
Доц. д-р Кирил Ангелов

Укрепването и стабилизирането на срутището по пътя Смолян – Мадан край разклона за село Тикале ще отнеме не повече от 30 дни. Това заяви в интервю за „Отзвук“ най-големият специалист по свлачища в Родопите доц. д-р Кирил Ангелов. Ученият е автор на книгата „Свлачища в Родопите и укрепването им“, издадена през 2013 г. Няма свлачище или срутище, което да не може да бъде овладяно, смята доц. Ангелов, който е президент на Българска национална група по инженерна геология и преподавател в Минно-геоложкия университет.

На заседанието на Общинския съвет в четвъртък съветникът от ГЕРБ адв. Филип Топов поиска намесата на премиера Бойко Борисов. Той предложи председателят на ОбС инж. Димитър Кръстанов да се обърне към министър-председателя с искане за нова експертиза от геолози. Според становището на експертната група начело с доц. Стефчо Стойнев, укрепването на срутището ще отнеме 7-8 месеца, а до тогава движението трябва да бъде пренасочено през обходен път през Влахово.

Инициативата на Топов бе подкрепена само от опозицията. Групата на ГЕРБ я посрещна с насмешка. Кметът Николай Мелемов пък заяви, че исканата от Топов втора експертиза вече била възложена. „На 14 март на свлачището беше екип с ръководител доц. Стойнев. През миналата събота и неделя, и миналия понеделник в АПИ беше доц. Ангелов – друг екип, т.е. така или иначе два екипа обследват свлачището. Два екипа ще предложат решение и вече АПИ ще избере по-бързото и по-доброто“, бяха думите на Мелемов.

На въпроса защо иска намесата на премиера Борисов Топов отговори: „Защото имам определена информация“.

В края на седмицата „ИСА 2000“ започна да полага асфалт на уширението на пътя през село Влахово. В събота на обхода във Влахово дойде шефът на АПИ инж. Дончо Атанасов, за да види докъде е стигнало строителството. Утре на мястото на срутището се очаква и 82-годишният експерт в областта на укрепването на свлачища проф. Божинов.

Доц. д-р Кирил Ангелов: Няма никакъв смисъл да се отлага разчистването на срутището

Здравейте доц. Ангелов. Кметът на Смолян Николай Мелемов на заседание на ОбС съобщи, че вие подготвяте нова експертиза за срутището по пътя Смолян – Мадан. Кога ще бъде готова?
Днес сутринта гледах ваши статии, в които се пише, че предложението на част от общинските съветници да се направи нова експертиза не е прието.

Аз цитирам г-н Мелемов. Той каза, че два екипа обследват свлачището, че в събота, неделя, и понеделник в АПИ сте били и Вие. Единият екип е на доц. Стойнев, другият е бил Вашият. И двата екипа обследват свлачището, обяви г-н Мелемов.

Значи, за да бъда точен и ясен – аз вече имам такъв проект, оставил съм го при министър Николай Нанков, ще го оставя и при г-н Дончо Атанасов (председател на УС на АПИ – бел. ред), и там може да се започнат укрепителни работи. Друг е въпросът кога ще бъде възложено това. Аз смятам, че няма никакъв смисъл да се отлага. Защото този път не може толкова дълго време да стои затворен, разбирате ли? Това е истината. Това становище съм дал на г-н Нанков. За съжаление, той в момента отсъства от столицата. Сега ще го занеса и при г-н Дончо Атанасов, и на него ще му го оставя. Да го имат предвид. Оттук нататък те трябва да вземат решението кога да се възложи и какво да се възлага. Няма какво да се бавят. Изпълнението на тези укрепителни съоръжения, които са първи по ред във връзка със стабилизирането на срутището, ще отнемат 30 дни, не повече, или 40 дни максимум. За това време пътят може да се пусне.

Това е добра новина.
Да, това е добра новина, но аз, за съжаление, не мога да се преборя с началниците, които трябва да вземат решението. Въпреки че не съм случаен специалист. Укрепвал съм голямото свлачище на Райковски ливади. Вие го помните, минавате през него всеки ден, и това е от 15-20 години вече. Не мърда, въпреки че прогнозите бяха какви ли не. Доказал съм се на много други свлачища във вашия район. Имам цяла книга за свлачищата и укрепването им в Смолян.

Как се казва книгата ви?
Книгата се казва „Свлачищата в Родопите и укрепването им“. Работил съм и по линия на АПИ, и по линия на различни общини, имам над 100 такива обекта в Родопите. В Смолян ме познават, включително и сегашното ръководство на общината. И г-н Мелемов ме познава. Но трябва да се действа!

Защо се бави укрепването на срутището, според Вас?
Има фаворити. Тези фирми, на които им се възлага да укрепват това свлачище, в момента имат 4 – 5 обекта и се чудят на кой обект да отидат. В същото време ние, цялата гилдия – инженерна геология, стоим без работа. Това е истината.
Човекът, който може да свърши работата заедно с мен, е г-н Юлиян Инджов. С него съм работил миналата година и сме укрепвали свлачището Асеновград – Пампорово. Вие минавате по по този път всеки ден. Тези три големи свлачища са наше дело. По мои проекти е изпълнението и на анкерите, и на пилотите.

Зарко Маринов

Коментари

коментара