До седмица съдът решава за отнетото бебе на самотната майка Симона

808
Плътно до Симона бяха Петър Низамов и адвокатът й Петър Николов

На 15 февруари Смолянският районен съд ще излезе с решение за отнетото бебе на 26-годишната самотна майка от махала Речани на село Арда. Делото е образувано от Дирекция „Социално подпомагане“ с искане съдът да настани малкия Александър в приемно семейство за срок от шест месеца. Заседанието се проведе в сряда при закрити врата. Разпитани бяха бабата на бебето Ана Хаджийска, майката, братът на Симона, семейният приятел Радоил Георгиев, както и Петър Низамов – Перата – председател на Български юридически комитет за защита на гражданите с правни средства.

„Майката Симона е категорична, че иска детето да бъде върнато при нея. Събраха се доказателства, че има подобряване в битовите условия. Работи се и със самата майка чисто емоционално и за подобряване на уменията й по програма, която е предложена от Дирекция „Социално подпомагане“. Социалният работник изрази становище, че майката се справя по-добре емоционално и подобрява уменията си, така че се работи в тази насока тя да може да поеме детето“, заяви след заседанието съдия Райна Русева.

Адв. Петър Николов от Адвокатска колегия – Варна, е поел защитата безвъзмездно. Той се надява, че решението ще бъде в тяхна полза. „Смятам, че доказахме нашата правота, доказахме, че Симона е един нормален обикновен човек, че семейството иска да се грижи за детето и има всички условия, които са създадени за неговото отглеждане, така че няма никакъв риск. Освен това държавата ще продължава да следи чрез своите органи дали наистина детето е в безопасност, дали е при добри условия“, посочи адв. Николов.

„Да, сега съм по-спокойна, надявам се, че в най-скоро време ще си го взема“, каза Симона. Тя роди Александър на 11 декември 2018 г. в смолянската болница. Сигналът до отдел „Закрила на детето“ е подаден на 17 декември. Направена е проверка и след изписване от здравното заведение детето е настанено в приемно семейство.

 

Коментари

коментара

Реклама