DJ Миро (Мирослав Милев): През последните години се забелязва, че хората бягат от чалгата

1377
DJ Миро

На 9 март бе Световен ден на DJ-ят, а ти си от малкото професионалисти, останали в Смолян, как започна?
С диджейство се занимавам професионално повече от 20 години. Но още като дете имах интерес, ходех по дискотеките и постепенно научавах нещата като помагах на дисководещите. Много по-късно, моите родители ми помогнаха, за да мога да започна да се занимавам по-професионално като ми дадоха парите от детските, които са ми събирали през годините. Разбрах се с баща ми и така си купих първата апаратура – беше много елементарна в сравнение със сегашната техника. От тогава досега съм сменил безброй много апаратури. Започнах от касетките, минах през компакт дискове, плочи и вече изцяло съм с компютри и контролери. Но практиката учи, както е във всяка една професия. Сега всички стилове, които правя се опитвам на 90 процента парчетата да са миксирани и това го правя на лайф.

Трудно ли беше първото излизане на пулта пред хора, които са се събрали да купонясват?
Определено сценичната треска я има и сега. Направил съм толкова партита, банкети, сватби, пускал съм по дискотеки, но въпреки това първият час е притеснителен, докато хората подемат и видиш, че нещата започват да се случват. Трудно е, не е лесно.

Да си диджей професия ли е, или хоби?
Не знам как точно да го нарека. Може би в по-големите градове е професия, но да си диджей в Смолян трябва да имаш основна работа, с която да изхранваш семейството си. Навремето, когато работихме в нашия град имаше около 14-15 дискотеки и тогава изцяло съм се издържал като диджей. Тогава това ми беше стопроцентова професия, доколкото сега е като допълнителен доход. Преминал съм през всичките дискотеки в Смолян, Пампорово, работил съм и на морето.

А хората как те приемат – като нещо необходимо, и в същото време незабележимо ли?
Навремето професията беше много ценена. Когато влезнеше дисководещия в заведението виждаш радостта на хората. Сега, като че ли приемат работата ни без да влагат емоция. Мислят си, че благодарение на интернет, всичко е много лесно и просто. Това обаче не е така.

Къде пускаш музика?
Предимно на сватби, семейни, фирмени партита и организирани мероприятия.
Приемаш ли се като артист, който е в сянка, но публиката цяла вечер чува гласа му?
Така е, има нещо общо. По дискотеките не е толкова изявено. Но когато си на сватба, юбилей или рожден ден, трябва да влезеш в ролята на артист. Влагаш душата си, сърцето си и целия си талант.

Какво обича да слуша българинът?
Българинът има разнородни вкусове, но мога да кажа, че слуша всичко, което предлага музикалната индустрия. С годините забелязвам, че той става все по-претенциозен и въпреки това не може да се конкретизира, че слуша определен стил музика. В никакъв случай обаче това не е чалга. Поне последните години се забелязва, че хората бягат от тази музика. Ако се пуска, се пускат определени песни и за много малко време.

Не се ли забелязва влечение към народната музика?
О, да. През последните години интересът към народната музика е много голям.
Според теб на какво се дължи това, показване на патриотизъм ли?
Мисля, че е точно заради израз на патриотизъм. Може би българинът започва все повече да милее за Родината си, за корените и има една носталгия към миналото.

През последните години електронната музика превзема все повече световните сцени, има голям брой почитатели, появяват се и авторски парчета. Това ли е бъдещето и на изчезване ли е дисководещия какъвто го знаем?
Може да се говори за изчезване от гледна точка на това, че младите хора не искат да се отдадат на тази професия така, както ние сме се отдавали. Както аз, така и останалите ми колеги в града, вече едва ли не сме леко застаряващи, а няма млади, които да поемат след нас. Появява се някой просто за момент и спира да се занимава. Иначе самата професия диджей не е на изчезване. По никакъв начин не виждам да го няма дисководещия, защото все пак хората и в бъдеще ще се забавляват и ще имат нужда от нас.

Музикални платформи като YouTube , Vbox7, не се ли явяват ваши конкуренти?
Не са и няма да бъдат конкуренти. От тази гледна точка навремето музиката по дискотеките изцяло се налагаше от нас. Сега хората са много информирани, знаят какво искат да слушат, някой вади телефона и иска песен, която например е излязла вчера и той иска да я чуе днес. Преди ако са се слушали два-три вида стилове, сега са страшно много. Пускаш две песни и трябва да смениш стила, а не както беше.

Мирослав Милев е един от малкото диджеи, останали да работят в Смолян

Случвало ли се е да отказваш да пускаш дадена песен?
Много пъти ми се е случвало. Задължително отказвам песни с нецензурно съдържание. Или пък ако видиш, че някой клиент е прекалено пиян и с желаната му музика има вероятност да развали партито, също отказвам. Имало е и спорове на кой желанието да пусна първо. Особено навремето по дискотеките имаше много проблеми. Определено мутренските години бяха доста сложни, но общо взето когато видиш, че нямаш избор трябва да угодиш, за да се разминат нещата. Имало е тежки години и когато съм се прибирал вечер си казвах, че утре няма да отида на работа. Но на следващия ден ставам и отново отивам.

Трябва ли диджеят да е нащрек с публиката?
Естествено, че не трябва да изпускаш от поглед хората. За да си добър в тази сфера влизаш в едно заведение и трябва да се чувстваш като част от всички празнуващи, да усетиш кога е момента да ги подемеш и кога ще приключи всичко.

Кое е най-дългото ти парти?
Имал съм случаи партита да продължават по 12-13 часа, което си е половин денонощие.

Години наред си се занимавал с звукоозвучаване, работил си и в няколко от закритите вече радиа в Смолян. Живееш ли с музиката?
Да, така е, аз живея с музиката. Започнал съм да се занимавам с това нещо в шести клас. Предстои ми да стана на 41 години и продължавам. Обичам музиката и това е основното. Не мога да живея без музика, тя е част от живота ми и затова силно вярвам и следвам думите на Джак Керуак и Лев Толстой, че: „Музиката е единствената истина и стенограма на емоциите“.

Ти си семеен, имаш съпруга и две деца. Сложно ли е да си диджей и в същото време да си до своите близки?
Да, сложно е. Имам две деца. Деа е на 3 години, а Андон на 15 години и активно се занимава с народни танци, танцува при Русанка Бодурова. Но в интерес на истината когато бяхме млади със съпругата ми и нямахме деца, работих много активно по дискотеките и съчетавах работата в радиото. Две години бях тон оператор в „Радио Родопа“, десет години в радио „Чан“ и три години като звукорежисьор в кабелното радио „Смолян“. След като се роди детето спрях с дискотеките и реших да се преориентирам с банкети, сватби и партита. Всичко, което е нужно за мероприятието – озвучаване, осветление и пр., го поемам аз.

15-годишният син на Мирослав Андон може да тръгне по стъпките на баща си

Как виждаш бъдещето си?
Определено ще продължа с диджейството, докато се чувствам добре и виждам, че хората са удовлетворени от това, което правя, докато ме търсят.

Кой е най-приятният момент по време на работа?
Когато накараш всички хора да се забавляват, да танцуват, означава, че вече си изпълнил мисията си. И това доставя огромно удоволствие. Предполагам, че и актьорите изпитват същото, когато видят публиката да ръкопляска.

В началото каза, че в Смолян е имало 14 дискотеки, сега колко са?
Сега работят четири дискотеки – „Топ старс“, „Сити“, „Армагедон“ и „Родопчанка“. Населението намаля, младите хора ги няма в града. Забелязал съм, че върнат ли се тези, които работят и учат в големите градове, в чужбина, когато влезнат в нашия град отиват и търсят модерната музика.

Поддържаш ли връзка с колегите си от Смолян, колко сте в този бранш?
Поддържаме постоянно връзка. В момент работещи диджеи в Смолян сме не повече от 12 човека и всички сме от по-старото поколение. Както казах няма млади диджеи. Има едно момче, което се занимава активно, но отиде да живее в Пловдив. В последно време все повече се говори да се направи сдружение на диджеите в България. Всяка година на национално ниво си правим среща и през април ще имаме сбирка в Несебър, на която ще обсъдим въпроса за създаване на сдружение.

Елена Павлова

Коментари

коментара

Реклама