Данчо Киряков спаси Мелемов за заема от 4 млн. лв.

2993

Бившият кмет и настоящ общински съветник от ГЕРБ Данчо Киряков спаси кмета Николай Мелемов и с неговия глас, след три часа дебати, докладната за заема от 4 млн. лева  мина през Общинския съвет. Това е третият опит на Мелемов да получи съгласие от ОбС, което да му даде право да поиска от финансовия министър Владислав Горанов нов безлихвен заем, с който да бъде погасен невърнатия на 1 декември 2017 г. дълг към държавата и довел до спиране на 3 млн. лева държавна субсидия към бюджета на Смолян.

На предишните две заседания Киряков не присъства и сега неговият глас се оказа решаващ.  15 от съветниците  гласуваха „за“, 3-ма „против“ и 9 „въздържали се“.  „За“ бяха всички съветници от ГЕРБ и техните коалиционни партньори от ДПС и Земеделския народен съюз, представляван от Костадин Василев, както и Стоян Иванов. „Против“ и „въздържали се“ бяха съветниците от КРОС и БСП.

„Гласувах против, защото виновникът за това тежко финансово състояние не излезе да каже какво е то. Рано или късно батака, който е докарал г-н Мелемов и неговото управление, ще излезе на бял свят“, коментира отрицателния си вот Стефан Сабрутев (БСП).

Още в началото опозицията направи предложение тази точка от дневния ред на извънредното заседание да отпадне, но до това не се стигна. „На комисията разглеждахме докладна с вносител Ангел Безергянов. Снощи по електронен път ни бе изпратена докладна на кмета Мелемов, която не сме я гледаме на комисия и с това нарушаваме правилника. В комисията се направи предложение да се отложи точката с няколко дни и да се направи консултация с министъра на финансите дали ще ни отпусне такъв заем, в какъв размер и в какъв срок, защото вече текат лихви и главници“, предложи Кирил Хаджихристев (КРОС), който бе подкрепен от левицата.

„Не е честа практика да вкарвам една точка за трети път. Позволявам си го, защото смятам, че приемането и неприемането ще касае всеки един наш съграждани. В годините сме покривали постоянно задължения и сме изплащали кредити.  Някои казват че плашим – никой не плашим, ако сме искрени и честни общината ще трябва да се лиши от неща, които не са жизнено важни. Чудеса няма да станат, няма от къде да дойдат пари и за това си позволявам за трети път да я внеса“, каза Николай Мелемов.

Стефан Сабрутев разказа за срещата в кметския кабинет, на която са присъствали кметът, председателят на ОбС Димитър Кръстанов, Кирил Хаджихристев – председател на групата на КРОС и Ангел Безергянов – председател на групата на ГЕРБ. „Беше делова среща, всеки каза какви претенции и забележки има и при какви условия би подкрепил взимането на заем. Групата на БСП направи няколко искания – прекратяване на лъжите за финансовото състояние на общината, публично оповестяване на финансовото състояние, като се посочат всички задължения при встъпването в длъжност през 2011 г., пълен и подробен отчет за бюджет 2017 г., капиталови разходи, пълен отчет за заема от 10 млн. лв. – за какво е изхарчен и за безлихвения, който сега коментираме, публично извинение за изнесените в медиите обвинения срещу опозицията в ОбС“, посочи Сабрутев.

След словесна схватка и размяна на въпроси между Сабрутев и Мелемов кметът заяви, че „ако не се налага още десет години няма да връщаме заема“.

„Радвам се че залата е пълна с граждани да чуят какво приказваме ние и каква ни е позицията за този дълг, защото от няколко дни сайтове с жарки и митични имена разпространиха куп лъжи относно нашето становище. Този дълг е поет преди четири години, три пъти се иска всяка година да бъде удължен. Ако гласуваме да бъде поет, една стотинка няма да влезе в общината. Притеснението е друго –  какво направи общинското ръководство, на кого ще го оставите този заем г-н Мелемов“, попита Кирил Хаджихристев. „Надявам се някога заемът да бъде опростен, това зависи от волята на министъра на финансите“, бе отговорът на Мелемов.

Кирил Хаджихристев зададе и въпрос ще бъдат ли спрени парите за зимно поддържане, защото усилено се разпространяваше от общинското ръководство и приближените им медии, че ако не се отпусне кредитът, Министерството на финансите ще отреже парите за зимно поддържане. Николай Мелемов посочи, че в случая опира до там общината да не може да покрива своя дял, а не, че държавата ще спре парите за зимно поддържане.

„Ако кметът внася даден въпрос и иска да му мине, трябва да си направи съответното мнозинство от 15 гласа и да си го приеме. Никой от опозицията не е длъжен да съдейства на кмета. Този кредит не е за спасяване на общината, а за спасяване на кмета от патовата ситуация, в която той сам се вкара“, заяви на микрофона Михаил Генчев (БСП).

Макар да гласува „за“ Данчо Киряков не пропусна по време на дебатите да изкритикува общината и ръководството. „Допуснати са много грешки, процедурни, и политически. Изказаха се мнения и за юридически пропуски. Съмнявам се, че този заем ще бъде отпуснат тази година. Искам да съобщите санкциите, които ще наложите на служителите, в този латино сериал. Трябва някой да понесе отговорност“, заяви бившия кмет, сега общински съветник от ГЕРБ.

 

 

Коментари

коментара