Да запалим искрата на ново българско възраждане!

106

През 1981 година Съюзът на българските журналисти обявява 1 ноември за Ден на българската журналистика. Изборът на деня и съвпадението му с Деня на народните будители не е случайно. Защото истински журналист е онзи, чиято мисия е да бъде будител на народната свяст, на гражданската активност, на обществената непоносимост към неправдата и злоупотребата с власт и народната пара.

Днешните времена не са леки за почтената журналистика. На хората с перо им се налага да се борят всеки ден за своята независимост, за своето право на труд и правото на обществото да получава информация от органите на властта.

В държавата, в частност и в Смолян, има огромен институционален натиск не само върху медиите, но и върху всички хора на духа. Затова нека почетем всички дейци на българското Възраждане, които са пробудили български национален дух, но и  всички днешни будители, които със слово и действие поддържат огъня на просвещението. За да запалим искрата на ново българско възраждане!

Журналистите и съвременните будители повече от всякога се нуждаят от обществена подкрепа, от признание за усилията, които полагат, за да заживеем всички в правова и демократична страна. А демокрацията е невъзможна без свободни, многообразни и независими медии. Тази аксиома ни припомни върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини по случай 2 ноември – Международен ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти.

Честит Ден на народните будителите и Ден на българската журналистика на хората със свободен дух и свободна мисъл!

Вестник „Отзвук“

Коментари

коментара