Д-р Петър Янев: Глаукомата е „тихият крадец на зрение“

1036
Д-р Петър Янев

Ние можем да видим само върха на айсберга, под нивото на водата със сигурност има една огромна бройка пациенти, които нямат представа за това, че имат глаукома, казва лекарят

Световният ден за борба с глаукомата – 12 март, се отбелязва по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA). Заболяването е сред водещите причини за слепотата в света и застрашава зрението на милиони хора.

Медицинските организации отчитат, че в развитите страни над 50% от болните от глаукома не знаят, че са заболели и не се лекуват, докато в по-бедните общества 95% от развилите заболяването не са въобще диагностицирани.
Около 40000-50000 души в България страдат от глаукома, половината от тях обаче дори не знаят, че са болни.

Д-р Янев, на 12 март се отбелязва Световният ден на борбата с глаукома – едно тежко и коварно заболяване. Кажете накратко какво представлява и какво показва статистиката?
Глаукомата е една от водещите причини за слепота и се поставя на второ в световен мащаб. Смята се, че в света страдат от глаукома около 4,5 млн. хора, но тази цифра ще набъбне и през 2020 г. болните ще са 11 млн. Статистиката показва увеличаване на тези случаи както в световен мащаб, така и на територията на България. Както сама казахте, това е коварно заболяване. То представлява състояние, което уврежда необратимо зрителния нерв. Най-често е двуочно, което го прави изключително неприятно за пациентите. Глаукомата е коварна, защото в началните етапи от заболяването пациентите не разбират, че страдат или пък са предразположени към глаукома.

Това означава ли, че в началото протича без да има симптоми?
Да, в началните етапи протича напълно безсимптомно и няма никакви зрителни оплаквания или смущения. В тази връзка е изключително важно е измерването на очното налягане, особено на хората над 40-годишна възраст. Повишеното очно налягане е един от основните предразполагащи или рискови фактори за развитието на глаукома. Изследването е бързо и трябва да бъде правено най-малко веднъж в годината при хората без симптоми или при всеки преглед при очен лекар, дори ако сте само за изписване на нови очила.

А когато вече прогресира заболяването какво се усеща?
Както споменах глаукомата е заболяване, което засяга зрителния нерв. Първите проблеми със зрението се установяват в периферната част. Имаме две очи, които в централната си част се припокриват по отношение на периферното си зрение и много често не можем да забележим първите симптоми. Макар и болни от глаукома, дори в по-напреднал стадий, хората могат да имат нормално централно зрение (зрението, с което разпознаваме хората, четем, гледаме телевизия), но се стеснява зрителното поле. Представете си как бихте се чувствали, ако пред очите си имате два цилиндъра и гледате през тях, т.е. губи се възможността да се ориентирате в пространството. Целта на всяко едно изследване за глаукома е тя да бъде хваната в стадиите преди да се получат зрителни смущения. По този начин можем да осигурим на хората максимално дълъг или доживотен период, в който те няма да получат засягане на своето зрение. Разбира се, глаукомата е мултифакторно заболяване. В този смисъл при всеки пациент то протича индивидуално. Има пациенти, при които не се засяга зрението им за цял живот, но има и такива, при които много бързо отнема зрението им. Съществува афоризъм, че глаукомата е „тихият крадец на зрение“. И понякога се случва така, въпреки огромните усилия на лекаря, пациентът да достигне до момент, в който не може да вижда.

Всеки човек ли е потенциално заплашен от глаукома, предава ли се по наследство и кои хора са най-предразположени?
В този смисъл всеки един от нас е в риск – по-голям или по-малък, да развие глаукома. Тя може да се предава и по наследство. Хората, които са най-предразположени на първо място са потомци на пациенти с глаукома. Особено са застрашени тези, които са потомци на загубили зрението си. Също така с напредване на възрастта процентът на пациентите, засегнати от това заболяване, се увеличава неимоверно. В тази връзка, като говорим за наследственост, от няколко години в световен мащаб, в това число и в България, се правят генетични тестове за глаукома. Важни са както за самия пациент – дали той е носител на част от голямата група гени, които могат да кодират промените, водещи до глаукома, така и за неговите наследници дали и те са носители, което може да им даде възможност да започнат своите изследвания по-рано. Основната цел е да се запази зрението максимално дълго време.

Споменахте, че съществува генетично изследване за предразположение към глаукома. Тези тестове достъпни ли са за хората?
Всеки очен лекар в своята практика има контакти на лаборатории. В България има клонове на европейски лаборатории, които извършват такива тестове. И посещавайки редовно очния лекар при възникване на желание от страна на пациента той би могъл да бъде насочен към съответната лаборатория за взимане на материал за генетично изследване. Достъпността е лесна, защото все повече лаборатории предлагат такива тестове. Нещото, което може да се окаже пречка на този етап, е цената. Но както знаем здравето няма цена.

Каква е цената за такова изследване?
За съжаление ми е трудно да цитирам конкретни цифри, но е от порядъка на цената на една операция за катаракта (вътрешно перде) и на цената на повечето масови операции – около 2 – 3 000 лв.

Тези цифри не правят особено евтино това изследване, особено за нашия беден край. И като прибавим и това, че най-трудно се взима от личния лекар направление за очен, не се ли стига до там хората да идват, когато вече болестта е напреднала?
За съжаление сте напълно права. Оформя се тенденция все по-често да се срещаме с хора, които вече идват с изразени симптоми, дори със загуба на зрение в значителна степен, без да са знаели, че имат глаукома. В тази връзка вашата задача като медия е много важна, и вие я изпълнявате – да информирате хората. Както казахте направленията за очен лекар се взимат най-трудно, но в крайна сметка зрението е сетивото, което в най-голяма степен ни дава възможност да се запознаем с обкръжаващия ни свят. И това е сетивото, което хората най-много ценят и най-много съжаляват, когато го загубят. Наистина заболеваемостта от очни проблеми е доста голяма. Забелязва се увеличаване процента на броя на хората, страдащи от глаукома. Това важи и за Смолян.

Цифрите са стряскащи, но здравната система обръща ли достатъчно внимание, както на сърдечните болести, които могат да доведат до смърт и нужно ли е повече да се говори за очните заболявания?
Със сигурност колкото повече кампании се организират е по-добре. Наистина сте права, че се говори по-често за заболявания, които могат да доведат до смърт. Но смятам, че здравната система прави значителни стъпки към улесняване на пациентите, които страдат от очни болести. Всяка година здравната каса увеличава броя прегледи, които позволява на диспансерно болните пациенти да посещават очния си лекар и те имат достъп без да взимат ново направление. От две години насам НЗОК удвои броя на прегледи за посещение при очен лекар на глаукомно болни пациенти и на тези, които имат по-голямо предразположение към това заболяване.

Казахте, че в Смолянска област се забелязва увеличение на болните от глаукома. Колко са болните?
Съвсем ориентировъчно може да се каже, че в нашата област има около 3-4 000 пациенти, които се водят на отчет при нас – очните лекари, със заболяване глаукома, или със съмнение за такова. Сигурен съм, че процентът на хората, които въобще не знаят, че имат такова предразположение или са болни, е също достатъчно голям. Ние можем да видим само върха на айсберга, под нивото на водата със сигурност има една огромна бройка пациенти, които нямат представа за това, че имат глаукома.

Какво предлага Очно отделение на смолянската болница на страдащите, какви са новостите?
В Очното отделение на смолянската болница, което е единственото в областта, предлагаме пълният набор от диагностични изследвания. Тъй като за глаукомата диагностиката е на първо място, болницата разполага с необходимата апаратура. Новото за нас е, че може да се извършват и оперативни процедури на пациенти с глаукома. Държа да подчертая, че основното лечение, особено в началните етапи, се осъществява с помощта на капки. След като се изчерпи възможността за тази терапия и не сме постигнали желаните резултати може да се прилагат различни лазерни процедури, които целят да намалят очното налягане и да се забави прогресията. Операцията е крайният етап. Тя най-често се прилага при хора, които са със силно засегнато зрение. Глаукомата, когато се развие е необратима и операцията цели да се намали прогресирането на заболяването или да го спре.

Елена Павлова

Коментари

коментара