Д-р Хризантема Георгиева: Повече бебета се раждат през март, май и септември

820
Първото бебе на 2019 г. е Анна от Ерма река. Тя проплака на 2 януари в 10,30 часа. Анна е второ дете на семейството. Има батко, който през март ще навърши 5 години. "Много съм щастлива, чувствам се добре", каза майката Юлияна.
Д-р Хризантема Георгиева

Д-р Георгиева, изпратихте старата година с момченце и посрещнахте новата с момиченце. Народът е казал, че щом първото бебе е женско, означава плодородна година, според вас дали има нещо вярно в това?
Да ви кажа честно не съм се замисляла за тези неща, но според поверията, които съм чувала, момиченцата са по-издръжливи на всичко. И за това може би е добре, че първото детенце за годината е момиченце, разбира се, без изобщо да казваме нищо лошо за момченцата. Изпратихме годината. Щастливи сме, че през 2018-та нямаме нито едно починало детенце в нашето отделение, което е хубав показател. Но пък раждаемостта като цяло намалява, и тя намалява не само при нас, но и в държавата. И това е тенденция от няколко години. За съжаление това зависи само от нас хората, от развитието на държавата. И си пожелавам дано да не е така и занапред, нещата да се стопират и да започнем да вървим напред. Малката Анна и „баткото“ й Иван, се чувстват чудесно. Много добре са адаптирани, добре са и са при майките си. На втория ден от годината имахме още едно момиченце, което се роди нормално. В четвъртък се роди трета госпожица.

С колко са намалели бебетата в сравнение с 2017 година?
Намалели са с 60 деца. Но тази тенденция е трайна и тя е от 2011 г. – бавно и постепенно раждаемостта спада.

Има ли пикови моменти при ражданията – месеци, когато те са повече и други, когато са в застой?
Забелязва се такава месечна тенденция. Установили сме, например, че повече бебета се раждат през март, май, септември. Не знам с какво трябва да е свързано това. Повечето раждания сега са планови, защото младите майки, не знам дали така са съветвани, или така си решават, да раждат повече оперативно. Но от години се забелязва, че има някаква месечност в пика.

Казахте, че майките предпочитат оперативното раждане. Това оказва ли по някакъв начин влияние на бебетата, защото оправданието на родилките е, че децата повече се щадят?
Разбира се, че най-добрият начин е нормалното раждане, както природата си го е създала. Всичко останало е планово. Планира се секциото и бебето се ражда тогава, когато е определена датата.

А какъв е броят на недоносените деца?
Броят на недоносените дечица през годините е между 8 и 10%, както е и за страната. С намаляване на общия брой на ражданията, разбира се намалява и процентът на недоносените дечица. Не бих казала, че има тенденция за увеличаване. Разбира се, през последните години това се влияе от инвитро опложданията. Има една тенденция за раждания при жени в много млада възраст – под 18 години, или пък патологии при майката по време на бременността. Но не бих казала, че през последните години има пик на раждания на недоносени деца.

Според вас родилките имат ли добра здравна култура?
Мисля, че майките, които раждат за втори път имат здравна култура като опит от раждане на първото им дете. Но все още голям процент от майките предпочитат да се информират от интернет, приятелки, съседки, баби, и по-малко ползват нашата професионална консултация. Ние се опитахме преди години да направим училище за бременни и родители, но се оказа, че има много малък интерес. Дали защото районът е разпокъсан и те трябва да пътуват, което, разбира се, в този период не е за предпочитане, но не можахме да осъществим тази наша идея.

Смолянската болница е включена в програмата на UNICEF „Болници – приятели на бебетата“, чиято основна цел е естественото хранене на децата. Успявате ли да убедите майките в ползите на кърмата?
Опитваме се. Нашето отделение работи дълги години по тази инициатива за подкрепа на кърменето. Малък проблем има с това, че по-голяма част от майките раждат чрез секцио, и това забавя първия контакт с бебето. Мисля, че успяваме да ги убедим. Бих пожелала на майките, и бих ги помолила да имат повече вяра в себе си, да са по-спокойни. Този процес е естествен и ще настъпи рано или късно. Самото бебче им показва какво да правят. Те просто трябва да го слушат.

Колко грама е най-малкото бебе, което се е родило в болницата и е успяло да се пребори за живота си с ваша помощ?
Доколкото си спомням най-малкото бебче беше 800 грама. Говоря и за добро качество на живот, защото нашата цел е всички тези дечица, на които оказваме здравна помощ, да имат добро качество на живот. Известно е, че около 20% от всички новородени имат някакъв здравословен проблем. В повечето случаи той се проявява при раждането, при други – в първия месец от живота. Но за бебчета, които при раждането имат здравословен проблем, нашата цел е да им окажем адекватна помощ, за да може да имат добро качество на живот в последствие. Но така или иначе тези мънички дечица, които се раждат с ниско тегло през първата година задължително трябва да имат по-активно наблюдение, защото самият факт, че са се родили по-рано, е голям риск за тях. И през първата година и ние и родителите трябва да полагаме голяма грижа, за да могат да възстановят добре здравното си състояние.

Поддържате ли връзка с някои от тях през годините?
През годините сме канили всички дечица, които сме лекували, задължително да проследяваме тяхното състояние, за да може навреме да се оказва помощ, когато е необходимо. И сме работили с всички родители, които са изявявали желание.

Последните години все повече майки се вълнуват от това дали трябва или не трябва да се имунизират децата им. Вие сте тези, които правите първите ваксини на бебетата часове след раждането. Какво им обяснявате?
Много малък е процентът на родителите, които отказват ваксини. За година са един-два случая и прави впечатление, че това са определена категория хора – от затворените райони. Повечето родители съзнават необходимостта от имунизациите, защото тяхната полза е доказана в годините. За всяко нещо в живота ни винаги има риск, случва се усложнение, но не може да се каже, че няма полза от ваксините.

Не е тайна кадровият проблем не само в Смолян, но и в цялата област, успявате ли да се справите?
Отделението ни е добре оборудвано, добре структурирано, но за съжаление през последните години нуждата от кадри е огромна. Младите хора, особено в педиатрията, напоследък не идват в нашия регион и не желаят да работят и живеят тук. Те искат да имат добър социален живот и това трябва да може да се осигури от държавата, от областта, кметството. И вероятно това е причината, поради която те отказват пограничните райони. Ние изпитваме голям дефицит, особено лекарски, но продължаваме да работим по същия начин и ще оказваме, доколкото са нашите сили, помощта която сме оказвали досега. 30 години сме работили в тази област, специализирали сме и можем да окажем помощ на новороденото детенце в първите часове, докато настъпи неговата стабилизация. За съжаление, след този период, когато те се нуждаят от продължително лечение, се налага да ги привеждаме в клиничните бази в Пловдив.

Д-р Георгиева е началник на Отделението по неонатология към МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“. Завършва Медицинския университет в град Пловдив през 1982 година. Специализира педиатрия и неонатология. Има завършени квалификационни курсове по интензивна терапия по неонатология, трасфонтанелна ехография и абдоминална ехография. Д-р Георгиева работи в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” – Смолян от 1985 година.

Елена Павлова

Коментари

коментара