Читалище, обявено за публична продан от съдия-изпълнител, празнува юбилей

1252
В събота читалището в Баните отбеляза своя 70-годишен юбилей.

Читалище „Просвета-1947“ в Баните, чиято сграда бе обявена за публична продан от съдия-изпълнител заради дългове на общината, отбеляза на 3 юни в събота 70-годишнината от основаването си. Заедно с читалището своята 10-годишнина празнува и клуб „Хоро“ – Баните. Тържеството се състоя на откритата сцена на площад „6 май“ пред читалището и бе открито със слово на председателя на настоятелството Росен Станчев. Свои изпълнения представиха състави от „Просвета-1947“, както и гостуващи танцови състави, гости на клуб „Хоро“.

Празникът продължи с народно веселие с оркестър „Рожен“ и Петър Янев.
Сградата на читалището в Баните, което е частна общинска собственост, бе обявена за публична продан от съдия-изпълнител Здравка Тонева на 29 май т. г. заради дълг от 198 000 лева към кърджалийската фирма „Ардастрой“, за което „Отзвук“ писа в четвъртък. Миналата година през юни Смолянският окръжен съд осъжда община Баните да плати на „Ардастрой” 197 828,16 лева, заедно със законната лихва, доставения цимент за 9 648 лева, както и мораторни лихви 63 353,9 лева.

Кметът на общината Милен Белчев не е обжалвал решението в 14-дневния срок в Апелативния съд и през месец юли то влиза в сила. На 22 юли 2016 г. на Ардастрой“ е издаден изпълнителен лист. Първоначалната цена на читалището, към което има 1,4 дка земя и търговски помещения, е 196 132.50 лв. Наддаването започва на 12 юни и ще завърши на 12 юли. На 12 юни е свикано и заседание на Общинския съвет, на което ще бъде разгледан въпросът с читалището, съобщи председателят на ОбС Велин Фиданов. Внесъл съм докладна записка за преобразуване на собствеността на читалището от частна общинска в публична общинска, за да не позволим продажбата му, добави той.

Кметът на Баните Милен Белчев: Читалището в никакъв случай няма да бъде продадено

Милен Белчев

Г-н Белчев, как се стигна до обявяване на общинските имоти на търг от частен съдебен изпълнител, още повече, че сред тях е и читалището на Баните?

Проблемът е, че когато е трябвало да разговаря с кърджалийската фирма „Ардастрой“ да направят споразумителен протокол и пр., общината не е направила необходимото по онова време и заради това завеждат дела. В крайна сметка като мине срокът за давност от пет години, те ще загубят парите си. До този момент, когато аз не съм бил избран за кмет на Баните, цялата тази сага е вървяла. Общината не е плащала никакви пари и когато започнах работа, делото беше започнало. Моите адвокати ми казаха, че два-три пъти сме водили дела и вече нямаме правното основание да повтаряме едно и също, понеже общината си е задължена и тези пари се полагат на тази фирма. За това няма спор. И там е проблемът, че тези хора казват, че щом почваме с рогата напред и отлагаме дела, те с пръчката в ръце ще си искат лихви, съдебни разноски и т.н. Проблемът е, че диалогът не се е случил преди мен. И сега всичките негативи са върху мене. В договора няма такава клауза, че за обекта няма осигурено финансиране.

Но това са фактите, изнесени по време на съдебното заседание, юристите на общината твърдят пред съда, че делото е прибързано заради наличието на тази клауза в договора?
Те са се чудили по какъв начин да отлагат плащанията и затова от кърджалийската фирма са вдигнали пушилка. Общината по всячески начин да не им плаща, обаче няма как да не се плати. Реално всички документи, строителни книжа, дейности са факт. Въпросът е, че след този изпълнителен лист от юли месец до вчерашен ден съм платил 115 000 лева на тази фирма.

Срещали ли сте се със собствениците на „Ардастрой“?
Срещали сме се. Затова цяла година отлагала. Ние очаквахме безлихвен кредит от държавата, защото сме от тези общини, които сме предложили оздравителна програма и точно заради такива борчове искаме 1 200 000 лева, но все още нямаме този кредит, за да си изчистим сметките. И това го правя с цената на всичко. Дори всичко, което влиза в приходната сметка на общината, 50% вървят само към тази фирма, за това, че искам да си изчистим сметките с тях. И изведнъж хората казват, че си искат парите. И са си прави.

А защо сте се отказали да обжалвате пред Апелативния съд решението на Окръжния съд в Смолян?
Защото преди това се е обжалвало и адвокатите на общината казаха, че повече няма какво да лъжат. Нямаме никакво основание да водим дела. И от там насетне цяла година с моите совалки между Баните и Кърджали, разговори с фирмата те отлагаха цяла година. Очаквах този безлихвен кредит, за да си разплатим сметките на сто процента. Но дори и сумата от 197 000 лева, която е задължение на общината, е в капиталовите разходи и всеки месец им плащаме по 25 000 лева. Искам това да се отрази, защото както го чета, аз не съм взел мерки, не съм обжалвал. А това ми е единствената грижа.

„Ардастрой“ ли е най-големият ви кредитор?
Да, те са най-големият ни кредитор. Има и други, но те са с по-малки суми и с тях нямам грижи. В рамките на моята работа като кмет за година и половина сме изчистили задължения за над 600 000 лева към хора, които са имали да вземат пари от общината. И сега „Ардастрой“ е наред, всички поред ги изчистваме. Но в крайна сметка кърджалийската фирма са описали имотите. В понеделник имам среща с управителя. Следващата седмица ще им преведа още 25 000 лева. Това, което се говори за читалището, създава смут и умишлено според мен се вдигат пушилки, а утре читалището има юбилей. Имам „доброжелатели“ в Баните. Правим всичко възможно да си изчистим борчовете и читалището в никакъв случай няма да бъде продадено. От 13 юни започва да тече обявлението за продажба и дотогава ще го изключим на сто процента от този списък.

Притеснява ли ви продажбата, обявена от частния съдебен изпълнител, все пак освен читалището сред имотите е и сградата на бившата общинска администрация?
Как да не ме притеснява, аз не обичам да продавам и съм с намерение всячески да спрем цялата тази сага. Вчера съм бил в София и получихме уверение, че в най-скоро време ще получим безлихвения кредит и няма да позволим нито един квадратен метър да се продаде. Ние не сме, за да разпродаваме имуществото на общината, а напротив – да строим. При нас обикновено така се случват нещата, че когато тръгнат работите и се започва да се търсят кусури. Хората като не знаят истината колко сме платили и как стоят нещата, се притесняват, че ще им вземат читалището. Има и друга опция. На следващо заседание на ОбС читалището ще бъде направено публична общинска собственост, за да не може да се продава.

А защо сега е частна общинска собственост?
Направихме го частна общинска собственост, защото трябваше общината да участва по Програмата за развитие на селските райони. И за сградата на бившата община е идентично. Искам отново да подчертая, че в никакъв случай няма да се стигне до продажба на читалището. Хората са се притеснили с основание.

Какви са ви вариантите за плащане, ако скоро не се отпусне чаканият безлихвен кредит, какво правите?
Вариантът е само с плащане. Аз ви казах, всеки месец им превеждаме по 25 000 лева.
Не сте ли покрили дълга, щом плащате по толкова всеки месец?
Ще се разберем с господина, ще направим договор за разсрочено плащане и ще стигнем до споразумение. Една година плащаме. Управителят на „Ардастрой“ беше извън страната и това беше един от проблемите, за да стигнат нещата до тук. Ако той беше в България, нямаше да се стигне до това. Надявам се, че в понеделник ще се разберем и тази пушилка ще спре и няма да позволя да се продава нищо. Ще се опитам всячески, чрез дипломации и всички лостове да оправя нещата. Не съм такъв субект, който да продава. Напротив, аз 35 години само съм строил и не мога да съм толкова безотговорен, както пише (б.а. – в материала на „Отзвук“ в предишния брой), че не съм взел мерки, че е можело да обжалвам, пък не съм платил. Не е хубаво така. И аз имам достойнство и хората ме познават. Не трябва да нажежаваме обстановката, защото не е хубаво.

Предстои да ви бъде преведена и изравнителната субсидия, ще я използвате ли за разплащане?
Цялата сума е заложена в капиталовите разходи, така че няма какво да пипаме изравнителната субсидия. Ще ви помоля да отразяваме тези неща както са фактите.

Г-н кмете, делото е № 54/2015, а съдебният акт е от 10 юни 2016 г. В него е записано, че има двуседмичен срок за обжалване пред Пловдивския апелативен съд, но до там не е стигнало и решението е влязло в сила на 10 юли, а три дни след това е издаден изпълнителен лист. Факт е, че не е обжалвано от вас, така ли е?
Общината не е трябвало да отлага няколко пъти делата по някаква причина. Може би това имам предвид и аз, честно казано – че се отлагат делата умишлено, за да не се плаща. Но това не е по мое време. А излиза, че като четеш статията, че ето видите ли, кметът не е взел мерки. Кметът прави всичко необходимо, за да спаси общината. Не трябва да се прави от мухата слон, защото малко им трябва на нашите хорица да ги шашкаме, едвам ги задържаме тук. Ето направих детската градина без пари, топъл обяд давам на 200 души в цялата община, разкарвам от село в село всеки ден безплатна храна, какви ли не услуги и жестове правя, само и само да ги задържим. Не съм се кандидатирал за някакви амбиции и постове. Искам да спася нещата. Не искам да се хваля, малко нескромно звучи, ама не съм от тези кметове, които са властолюбиви. Знам какво да правя, 35 години съм в реалния сектор и 2/3 от Баните по мое време се е строило, присъствал съм в целия този процес. Знам, че може да се участва по Европейски програми, да се печелят пари от Фондове. И това ми е идеята, зад гърба си имам работници, които целогодишно ги осигурявам, създавам им работа. Искам да кажа, че не съм спуснат с парашут и да разпродавам Баните. Напротив, правя всичко възможно да вървят нещата в общината. Имаме проект за центъра на Баните, за да стане нещо атрактивно и да може да вкараме повече туристи. Входирали сме проекти за 15 млн. лв. в Държавен фонд „Земеделие“ и други неща. Правя всичко възможно да плащам, както се вика стари грехове, а накрая кметът не е взел мерки. Не съм такъв човек и това много ме боли. Зарязал съм всичко, както се казва, за да тръгне общината.

Коментари

коментара