Четири първи награди за децата от Неделното училище в квартал Устово

870
На предния ред - момичетата от Неделното училище към храм "Св. Николай Чудотворец", които заслужено спечелиха първи места със своите произведения

Пловдивска света митрополия проведе за шеста поредна година национален конкурс на тема „Въведение Богородично“, в който  участваха стотици ученици до 12 клас със стихотворения, есета и рисунки. На специално тържество в навечерието на Деня на Християнското семейство и православната младеж, който се чества на 21 ноември, бяха връчени наградите  на отличените млади творци – грамоти и подаръци. Тържеството бе открито с изпълнението на гайда на седмокласникът от ППМГ „Васил  Левски“ в Смолян Васил Кременаров.

Четири деца от Неделното училище „Св. Николай  Чудотворец“ в смолянския квартал Устово с ръководител отец Васил Маджаров бяха отличени с първи награди, като  от предишни години на този конкурс са спечелвали първи или втори места. Тази година и четирите участнички имат първи награди. 17-годишната Антония Кушлева е отличена за есето „Съвремието, децата и Света Богородица“, 14-годишната Йорданка Маджарова за есето „Трите икони“, а 14-годишната Елена Стоева – за есето „Как детето израства в прегръдката на Света Богородица“.  Първа награда от Неделното училище спечели 14-годишната Диана Павлова за рисунката си „На празника“.

Тържеството започна с изпълнение на гайда на седмокласника Васил Кременаров

Случайно или не, тази година Смолян се представи само с първи места. В групата на наградените са  и три учебни заведения. От ППМГ „Васил  Левски“  Петрана Добрикова (11 клас) с преподавател  Милка Кокудева има първа награда за рисунката „Въведение Богородично“. От СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Петър Каров (4 клас) с класен ръководител Руска Василева е първенец за есето „В храма съм заедно със Света Богородица и ангелите“. От ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ първи места имат четвъртокласниците Елена Стайкова (есе) и Даниел Стоянов (рисунка) – с класен ръководител Елена Василева. Организаторите на конкурса в двете учебни заведения са Радка Георгиева и Николина Жекина, учители и по Православие.

На път за Пловдив смолянските деца посетиха Бачковския манастир, за да се поклонят пред чудотворния образ на Света Богородица и да благодарят на Божията майка, че ги закриля и им помага в ученето и творчеството.

Конкурсът „Въведение Богородично“ се провежда с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, организиран от Културно-просветния отдел към митрополията. Тази година дядо Николай зарадва децата с двете си участия на празника  – възвиси заедно с духовенството  сърдечна молитва за тях в храм „Св. Петка“, а на тържеството  в енорийския просветен център произнесе поучителна, с духовна ценност проповед. Пълен храм с деца, пълна зала с деца, стените на която грееха от изложените наградени рисунки . За първи път се представиха и учители с рисунки и есета без състезателен характер, а да се покаже на учениците, че преподавателите им са и творци, а не само строги учители.

Част от наградените деца от Смолян

Как изглеждаха децата? – Учудени, че са толкова много в църква,  сред толкова много духовници, дошли специално за тях,  и че в залата за награждаване десетки телефони, камери и фотоапарати снимаха. Радостни, че са устояли на голямата конкуренция, както посочи журито. Доволни от грамотите и  хубавите подаръци.

Митрополит Николай  поздрави с радост родителите, че  са се вслушали в гласа на Бога и не са попречили на децата да дохождат при Него, а напротив – насърчавали са ги. И цитира притча, която Христос пояснил на учениците си: „Никой, който сее трънки, да не чака да бере грозде. Каквото посее, това ще пожъне.“ Радвам се и благодаря преди всичко на Бога за това, че Той в изобилие е дал много таланти на вашите деца, дарил ви е с красиви, добри деца,  боголюбиви. С нашия конкурс се дава възможност за изява на техните таланти. Да пазим децата, докато не е станало късно, предупреди владиката. Детските души са най-силно уязвими по отношение на вирусите на греха и на злото в тоя свят, в който живеем. На тези вируси, посочи той, има противовес  и се нарича божествена благодат. Само тя може да противостои на вирусите, но има и лечебница – светата Христова църква, където със силата на духовната просвета помага на децата да разберат кое е добро и кое е зло.

Митрополит Николай се обърна и към децата: „Бог да ви дари с разум, да успявате в доброто и полезно знание. Да бъдете добри, послушни, прилежни, ученолюбиви, трудолюбиви, да радвате родителите си и учителите си. Прегръщам ви от цялото си сърце и преподавам над вас Божието благословение. Амин!“

Митрополит Николай

Поздравени бяха и учителите, които работят с високо съзнание за значението  на вярата, и без които децата не биха успявали. А също и журито с председател Знеполския епископ Арсений – викарий на митрополита, и членове презвитера Анна Паралингова – ръководител на Ателие по иконография при Пловдивска света митрополия, Евгени Михайлов – художник и богослов, Красимира Вътева  – учител по български език и литература и богослов, и Недка Чолакова – завеждащ Културно-просветния отдел в митрополията. Към Чолакова, двигател на цялата  дейност на отдела, митрополит Николай отправи думите: „Съработник Христов е тя, неуморно се труди да посеем върху душите на децата спасителното Божие слово и да изкореняваме бурените на злото.“

Росица Примовска

Коментари

коментара

Реклама