КАЛЕНДАР

юни
13
ср
Мартина Вачкова и Тончо Токмакчиев идват с „Рейс“ в Смолян @ Родопски драматичен театър
юни 13 @ 19:00
Мартина Вачкова  и Тончо Токмакчиев идват с "Рейс" в Смолян @ Родопски драматичен театър

С емблематичната пиеса от Станислав Стратиев „Рейс“ плевенският театър „Иван Радоев“ гостува на смолянската публика на 13 юни (сряда) от 19,00 часа.
Адаптацията и режисурата са на проф. Здравко Митков, а в ролите ще видим обичаните от всички Тончо Токмакчкиев и Мартина Вачкова. Участват още Адриан Филипов, Асен Данков, Йоана Кирчева, Антъни Пенев и Георги Енчев.

Седем души на път за центъра на града изведнъж осъзнават, че никога няма да стигнат до мястото, на което отиват. Страхът и паниката от предстоящата им смърт изправят пред тях въпроси, несъответствия и парадокси, които стигат от центъра на суматохата и абсурда до универсалните питания за природата на човешката душа. Написана през 1980 г., с премиера през същата година в Сатиричния театър (постановка: Младен Киселов)„Рейс“ е една от най-поставяните български пиеси. За режисьора Здравко Митков това е шестата интерпретация на текста – от първата му реализация през 1984 г., следва задграничен дебют в САЩ, до предпоследната му постановка през 2015, в която Марта Вачкова играе специално адаптирана за нея мъжка роля, позната на театралната публика от емблематичното изпълненение на Георги Парцалев. С Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ Здравко Митков дестилира задълбочените си изследвания по драматургията на Стратиев, предлагайки шедьовър на българската сатира с „Рейс“.

„В началото, когато четях репликите на моя персонаж в пиесата, непрекъснато чувах гласа на Парцалев“ – разказва Мартина. „Така става и когато чета текстовете на Радичков – тогава чувам гласа на баща ми. Знаех, че в „Рейс“ Стратиев пише ролята специално за Парцалев. А в ролята, която сега се играе от Тончо Токмакчиев, докато четях пиесата, чувах гласа на Калоянчев. Сега Тончо играе неговата роля“. Според актрисата, решението на проф. Митков, да преработи мъжкия образ в женски, е изключително режисьорско попадение. “Според мен, това даде повече дълбочина на образа на една оцеляваща жена, която показва силата си в толкова критична ситуация. Много обичам ролята си и затова каня публиката да ни гледа!“, казва Мартина Вачкова.

юни
15
пт
Изложба за концлагера „Белене“ @ Държавен архив - Смолян
юни 15 @ 17:30 – 18:30
Изложба за концлагера „Белене“ @ Държавен архив - Смолян

На 15 юни от 17,30 ч. в залата на Държавен архив – Смолян журналистът Христо Христов и проф. Евелина Келбечева ще представят изложбата „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”.

Пътуващата изложба е инициатива на фондациите „Остров Белене”, „Истина и памет”, и на Културен център Евгений Босилков – Белене”. На 18 пана тя представя живота в концлагера чрез писмените или устни свидетелства на оцелели лагеристи.

Чрез спомените на бивши лагеристи изложбата дава възможност на различните поколения да добият представа за: как е създаден концлагерът на остров Персин; робския труд, извършван от лагеристите; побоищата над лагеристите и карцера, в който са изтърпявали наказания; бита и условия, в които са поставени въдворените; дневната дажба и глада в лагера;функционирането на женската част на лагера, организиран на съседния остров „Щурчето”; оцелелите горяни, които са въдворявани „Белене”; свещениците от различните християнски деноминации, въдворени в лагера; оценката за лагера „Белене”, дадена от функционери на БКП, попаднали в него; опитите за бягство от концлагера; поетичното и художественото творчество на лагеристите; въдворяването на представители на мюсюлманската общност, съпротивлявали се срещу насилствената смяна на имената през 1985 г. и др.

При откриването на изложбата ще бъде представена и книгата на Борислав Скочев „Концлагерът „Белене“ – 1949 – 1987″. Презентацията ще направи Христо Христов.

юни
18
пн
Велосипедно състезание „Обиколката на Смолян” @ пл. "Свобода"
юни 18 @ 14:30
Велосипедно състезание „Обиколката на Смолян” @ пл. "Свобода"

Велосипедното състезание „Обиколката на Смолян” е посветено на 18 юни – празник на Обединения Смолян.
В състезанието могат да вземат участие всички желаещи навършили 16 г.  Определеният маршрут е с дължина 18.5 километра и минава през целия град. Стартът ще бъде даден на 18 юни на площад „Свобода“ в 14.30 часа. Участниците ще бъдат разделени в четири възрастови групи: I група 16 г. – 18 г.; II група 19 г. – 21 г.; III група 22 г. -34 г.;IV група над 35 г.

Победителите ще бъдат наградени по време на празничния концерт, който ще се проведе на Амфитеатъра – Нов център.
Организатор на събитието е Община Смолян съвместно с дирекция „Пътна полиция“ към ОД на МВР .

Желаещите да се включат в надпреварата трябва да се регистрират до 18 юни 2018 г., 13.00 часа.

Концерт на Духовия оркестър @ Амфитеатър
юни 18 @ 17:00 – 18:00
Концерт на Духовия оркестър @ Амфитеатър

От 17.00 часа на площад „България“ – Амфитеатъра ще има концерт на общинския духов оркестър  по случай празника на обединението на Смолян, Райково и Устово в гр. Смолян.

Изложба на Ангелина Недин @ КДК - Смолян
юни 18 @ 18:00 – 19:00
Изложба на Ангелина Недин @ КДК - Смолян

Талантливият художник маринист от гр. Созопол Ангелина Недин, която предизвиква фурор след всяка своя изява в страната и чужбина, идва в Смолян с поредната си колекция на 18 юни, понеделник, от 18 часа в зала „Петър Стайков“ на Клуба на дейците на културата.

Недин рисува морето, лодките, рибарите и онези изгреви и залези, които карат не само сърцето, но и часовника на зрителя да спира. Завършила е средно образование в художествена паралелка на СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” в родния си град през 1991 г., а през 1998 се дипломира като магистър по живопис в НХА “Николай Павлович” – София в ателието на професорите Валентин Колев и Божидар Бояджиев.

Още като студентка тя се включва в различни общи изложби, а първата си самостоятелна прави през 1998 г. в Созопол. Предстоящата й в Смолян е 15-а поред. Нейни творби са закупени в Хърватска, Германия, Австрия, Испания, Холандия, Франция, Великобритания, Швеция, Финландия, Литва, Естония, Дания, Белгия, Люксембург, Гърция, Кипър, САЩ, Канада, Австралия, Китай, Япония, Русия, Армения, Турция, Сирия, Алжир, Бразилия, ЮАР… Притежатели на портрети от Ангелина Недин са: Турският консул в Бургас, Кметът на Созопол, Областният управител на Бургас, Вселенският патриарх, Губернаторът на Санкт Петербург, Руският консул, Гръцкият консул, дипломати, министри, бизнесмени, ценители на изобразителното изкуство.

Тук тя се представя с пейзажи, портрети и фигурални композиции.

КЛУБ НА ДЕЙЦИТЕ НА КУЛТУРАТА – СМОЛЯН

Празничен концерт за Обединения на Смолян @ Амфитеатър
юни 18 @ 18:30 – 19:30
Празничен концерт за Обединения на Смолян @ Амфитеатър

Празничен концерт, посветен на обединението на Смолян, Райково и Устово в един град. В него ще вземат участие танцьори, певци, изпълнители и гайдари от читалищата „Христо Ботев”, „Балкански просветител”, „Орфееви гори” и „Кирил Маджаров”.

юни
21
чт
„Среща с автограф“ с писателката Ивинела Самуилова @ КДК - Смолян
юни 21 @ 18:00 – 19:00
"Среща с автограф" с писателката Ивинела Самуилова @ КДК - Смолян

Клубът на дейците на културата в Смолян организира „Среща с автограф“ с писателя Ивинела Самуилова по повод най-новата  й книга „Пътеписи за душата на България“, на 21 юни 2018 г. от 18 часа в зала „Петър Стайков“ на бул. „България“ № 43.

Книгата е издадена от ИК „Хермес“ – Пловдив и ще бъде представена от проф. Елена Николова.

Ивинела Самуилова е автор на романи, които са сред най-търсените заглавия на българския книжен пазар. Родена е родена през 1971 г. в Севлиево. Завършва езикова гимназия с испански и английски, а след това – магистратура по богословие във Великотърновския университет.

Книгите на Ивинела Самуилова са отличени с най-важната от всички награди – с любовта и признанието на нейните читатели. Благодарение на тях книгите на Ивинела „Животът може да е чудо“ и „Къде отиваш пътнико“ спечелиха първо и второ място в националния конкурс „Книгата, която ме вдъхновява“.

Романът на авторката „Жената, която търсеше любовта“ спечели приза „Носител на всенародната любов“ в конкурса „Копнеж по човечни книги“ на фондация „Човешката библиотека“.

„Къде отиваш, пътнико?“ влезе в класацията ТОП 20 на площад Славейков за най-търсените български книги през последната годината, по повод Деня на бългаската писменост и култура 24 май, 2015 г.

„Гатанки от небето” зае четвърто място в литературната надпревара „Любима книга на България” за 2015 г.

Романът “Бабо, разкажи ми спомен” спечели първото място в националния конкурс “Моята любима книга – 2016”.

юни
22
пт
70-годишнина на отец Димитър @ Държавен архив - Смолян
юни 22 @ 17:30 – 18:30
70-годишнина на отец Димитър @ Държавен архив - Смолян

Държавният архив в Смолян ще отдаде почит на свещеник Димитър Михайлов по случай неговия 70-годишен юбилей на 22 юни от 17.30 часа.

Организирана е и изложба в негова чест и по повод 95-годишнината от рождението на неговия баща свещеник Михаил Михайлов – дългогодишен архиерейски наместник в Смолян.

Димитър Михайлов е първият демократично избран кмет на Смолян след 1990 г. Преди десетина година той стана свещеник. Наскоро Държавният архив го обяви за дарител на 2017 г. Той дари своя личен архив, архива на баща му, документи от неговата служебна и изследователска дейност.

юни
27
ср
„Палежи и грабежи“ по Хайтов @ Родопски драматичен театър
юни 27 @ 19:00 – 21:00
"Палежи и грабежи" по Хайтов @ Родопски драматичен театър

Родопски драматичен театър „Николай Хайтов” – Смолян има удоволствието да Ви покани на последното за сезона представление на „Палежи и грабежи” в зала 1 на РДТ„Н. Хайтов”-   Смолян на 27.06.2018 г., 19.00 ч.

На сцената трагикомичната и сърдечна история разказва за драмите, тъгите и вълненията на съвременните „Хайтови“ герои – родопчаните. Режисьор и драматург на спектакъла е водещият на предаването „Рецепта за култура“ по БНТ Юрий Дачев. Спектакълът носи името на разказ на Хайтов написан през 70-те години на миналия век, но в постановката са насложени мотиви от разкази и пиеси, представящи цялото му творчество. С „Хайтова“ обич към Родопите постановката разказва за мечтите и замиращите надежди на оределите жители на планинските селища, които боледуват по обезлюдяващата планина. Главните герои са малкото местни жители извикани за статисти в снимките на американската филмова продукция „Диви времена“. В почивката между нощните снимки разговорите им съживяват минали конфликти и вълнения, създават се нови любови, възникват смешни откровения, възраждат се замиращи надежди, гарнирани с тъжни усмивки и весели стонове.

“Един разказ, написан, както повечето творби на Хайтов с хумор, с пипер, с много обич към хората, за които разказва. Върху този разказ аз натрупах фрагменти от други негови творби, като идеята беше да пренеса времето, за което става дума в оригиналния разказ, във време, когато отново се снимат продукции, често пъти чуждестранни, когато отново има нужда от статисти“, казва Дачев, давайки отговор със спектакъла си какво се случва с героите на Хайтов и техните наследници днес.

В постановката дават всичко от себе си носителката на „Аскеер“ Емилия Ованесян и Димитър Димитров, както и талантливите млади актьори Атанас Найденов, Делян Илиев, Джована Галиарди, Васил Читанов, Асен Левов.

Драматургия и режисура – Юрий Дачев, сценография и костюми – Радина Близнакова

 

юни
28
чт
Заседание на Общински съвет @ Златоград
юни 28 @ 14:00

На 28 юни 2018 г. (четвъртък) от 14,00 часа е свикано заседание на Ощински съвет Златоград при следния дневен ред:

1. Представени от Управителя на МБАЛ „Проф. д-р ,Асен Шопов” ЕООД гр. Златоград, финансови справки – разшифровка за разхода на материали и външни услуги, платени за периода от 01.05.2018г. – 31.05.2018г. (съвместно заседание на ПК)
2. Отчет за дейността и финансовото състояние на МБАЛ „Проф. д-р Асен Шопов“ ЕООД гр. Златоград за периода от 01.01.2018г. до 31.03.2018г., с изх. № 569/14.06.2018г., по вх. № ОС-386/14.06.2018г. (съвместно заседание на ПК)
3. Представени от Кмета на Община Златоград, чрез изискване от детските градини на територията на общината и Детска ясла „Мир” гр. Златоград, финансови справки – разшифровка за разхода на подпараграф 10-15 „Материали” и подпараграф 10-20 „Външни услуги”, платени за периода от 01.05.2018 г. – 31.05.2018 г., неразплатени и просрочени задължения, справка за средна месечна посещаемост. (съвместно заседание на ПК)
4. Представени от Кмета на Община Златоград, финансови справки – неразплатени и просрочени задължения, разшифровка за разхода на материали и външни услуги, за периода от 01.05.2018г. – 31.05.2018г. (съвместно заседание на ПК)
5. Докладна записка от Кмета на Община Златоград с изх. № 61-00-142/15.06.2018 г., по вх. № ОС–392/15.06.2018 г., относно: Предложение за приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №1 за осигуряване на обществения ред в Община Златоград, приета с Решение № Ж 147/23.03.2016 г. ( в сила от 01.04.2016г.) на Общински съвет Златоград, изменена и допълнена с Решение № Ж 379/22.12.2016 г. ( в сила от 01.01.2017 г.) на Общински съвет Златоград. (съвместно заседание на ПК)
6. Докладна записка от Кмета на Община Златоград с изх. № 61-00-139/08.06.2018 г., по вх. № ОС–381/08.06.2018 г., относно: Допусната очевидна фактическа грешка в Проект на споразумение със Сдружение „МИГ Кирково-Златоград“ към Решение № Ж 764 от 30.05.2018 г. на Общински съвет Златоград. (съвместно заседание на ПК)
7. Предложение от Председателя на Временната комисия, за предоставяне на средства от Фонд „Ин витро“ с вх. № ОС–419/21.06.2018 г. до Общински съвет Златоград. (съвместно заседание на ПК)
8. Докладна записка от Кмета на Община Златоград с изх. № 61-00-147/15.06.2018 г., по вх. № ОС–399/15.06.2018 г., относно: Предложение за промяна на маршрутно разписание по автобусна линия Златоград – Аламовци, част от общинска транспортна схема. (съвместно заседание на ПК)
9. Докладна записка от Кмета на Община Златоград с изх. № 61-00-154/18.06.2018 г., по вх. № ОС–402/18.06.2018 г., относно: Възлагане на обществен превоз на пътници по автобусни линии от общинска, областна и републиканска транспортна схема. (съвместно заседание на ПК)
10. Докладна записка от Кмета на Община Златоград с изх. № 61-00-152/18.06.2018 г., по вх. № ОС–405/18.06.2018 г., относно: Подаване на проектно предложение от Община Златоград по процедура чрез подбор на проектни предложения BG06RDNP001-7.007 Спорт „Изграждане, реконструкция, ремонт, оборудване и / или обзавеждане на спортна инфраструктура“ по подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. (съвместно заседание на ПК)
11. Докладна записка от Кмета на Община Златоград с изх. № 61-00-153/18.06.2018 г., по вх. № ОС–406/18.06.2018 г., относно: Подаване на проектно предложение от Община Златоград по процедура чрез подбор на проектни предложения BG06RDNP001-7.006 – Площи „Изграждане и / или обновяване на площи за широко обществено ползване, предназначени за трайно задоволяване на обществените потребности от общинско значение“ по подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. и в съответствие с приоритетите на Общинския план за развитие на Община Златоград за периода 2014 – 2020 година. (съвместно заседание на ПК)
12. Докладна записка от Кмета на Община Златоград с изх. № 61-00-146/15.06.2018 г., по вх. № ОС–397/15.06.2018 г., относно: Отдаване под наем на част от недвижим имот – частна общинска собственост. (съвместно заседание на ПК)
13. Докладна записка от Кмета на Община Златоград с изх. № 61-00-143/15.06.2018 г., по вх. № ОС–394/15.06.2018 г., относно: Процедура по чл.15 от Закона за устройство на територията и замяна на недвижими имоти в кв.43 по ПУП на гр.Златоград по молба на Иво Николаев Сидеров. (съвместно заседание на ПК)
14. Докладна записка от Кмета на Община Златоград с изх. № 61-00-144/15.06.2018 г., по вх. № ОС–395/15.06.2018 г., относно: Процедура по чл.15 от ЗУТ и замяна в кв.43 по ПУП на гр.Златоград по молба на Минка Кирева и Иван Йорданов. (съвместно заседание на ПК)
15. Докладна записка от Кмета на Община Златоград с изх. № 61-00-145/15.06.2018 г., по вх. № ОС–396/15.06.2018 г., относно: Процедура по чл.15 от ЗУТ и замяна в кв.81 по ПУП на гр.Златоград по молба на Йордан Христов Петков. (съвместно заседание на ПК)
16. Докладна записка от Кмета на Община Златоград с изх. № 61-00-148/18.06.2018 г., по вх. № ОС–401/18.06.2018 г., относно: Промяна в структурата на Общинска администрация Златоград. (съвместно заседание на ПК)
17. Молби за еднократна помощ. (съвместно заседание на ПК)
18. Други